Stel dat je een nieuwe website wilt, je zoekt op internet en je vindt de termen Website Designer en Web Developer die worden gebruikt, is er een verschil tussen deze twee rollen of is het één in hetzelfde.

Laten we wat dieper ingaan op de 2 rollen en onderzoeken welke benadering van het website-bouwproces ze hanteren.

Een benadering van websiteontwerpers

Een Website Designer communiceert op een visueel aantrekkelijke manier het visuele aspect van wat een Klant kan verlangen door gebruik te maken van zijn creativiteit en vaardigheden. In eenvoudige bewoordingen is hij in staat om op een creatieve en vaardige manier woorden om te zetten in een grafisch model.

Om hem hierbij te helpen, zal hij gebruik maken van bepaalde software en tools zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Hij doet dit echter niet op een willekeurige, lukrake manier, hij volgt een reeks ontwerpprincipes om de best mogelijke resultaten te krijgen.

In principe heeft elk website-ontwerp altijd een header, een body en een footer. Dit is de onderliggende structuur van elke website. De Website Designer ontwerpt (verkrijgt) afbeeldingen en tekst en arrangeert deze op een creatieve manier, altijd met het gestelde doel voor ogen

Hij selecteert vakkundig het juiste:

 • Ten eerste moet hij – De doelstelling begrijpen

  Dit kan worden bereikt door vragen te stellen als: Wie zal de website vertegenwoordigen en wie zal de doelmarkt zijn? Wat wordt er van de doelgroep verwacht in termen van betrokkenheid bij de Website? Wat is het doel van de Website? Dit punt is uiterst belangrijk omdat het de basis legt voor wat erna volgt.

 • Vertalen naar een grafische gebruiker

  Foto’s zijn 1000 woorden waard die 1000 woorden zouden wartaal zijn als ze niet goed geordend zijn. De woorden die het visuele element spreekt, moeten vloeiend zijn

  • kleuren: Kleuren kunnen emoties oproepen en kunnen iemands gedrag ten opzichte van iets beïnvloeden. De website-ontwerper selecteert vakkundig de set kleuren (maximaal 5) die het beoogde doel bereiken en het ontwerp complimenteren.
   Meestal worden deze kleuren door de Klant aan hem opgegeven. Deze kleuren zullen deel uitmaken van het algemene thema. De kleurkeuze kan van invloed zijn op de perceptie die wordt gemaakt over het algehele website-ontwerp. De Frontrow Design Studios Online Website maakt gebruik van 4 kleuren.

  • Grafisch: Afbeeldingen zorgen voor een aangename uitstraling van de website en daarom besteedt de websiteontwerper veel zorg aan het selecteren en rangschikken van afbeeldingen in het website-ontwerp. Ook deze afbeeldingen kunnen weer bij de klant worden verkregen, uit stockbeelden worden genomen of op maat worden ontworpen. Het is geen kwestie van de website vullen met heel veel afbeeldingen – co, de vaardigheid en het doel ervan
  • lettertypen: Dit zijn een reeks lettertypen die qua ontwerp op elkaar lijken en die door het ontwerp van de website worden gebruikt. Meestal ongeveer 3). Hun doel is om de boodschap van de woorden op een subliminale manier over te brengen. Met andere woorden, ze sieren alleen de tekst zonder de eer nemen. Daarom wil de website-ontwerper bij zijn selectie van lettertypen de aandacht niet afleiden van de woorden, maar de woorden aankleden op een manier die de beoogde boodschap uitbeeldt. Nogmaals, de keuze van lettertypen is afhankelijk van de algemene doelstelling
  • Plaatsing: Dit principe regelt alle hierboven besproken. De Website Designer plaatst en rangschikt de afbeeldingen en tekst vakkundig op de Website Design-lay-out, rekening houdend met het feit dat ruimte ook belangrijk is om ervoor te zorgen dat alles is niet krap en ongemakkelijk voor het oog.

De Website Designer houdt er in principe altijd rekening mee dat het niet alleen om een ​​mooi website-ontwerp gaat, maar ook om de functionaliteit van de website die verder gaat dan het ontwerp. Dus vanaf het begin in de ontwerpfase zorgde hij ervoor dat het website-ontwerp werd geoptimaliseerd door de afbeeldingen naar een geschikt formaat te schalen. Dit minimaliseert laadtijden wanneer het gecodeerd en live is

Het resultaat van het werk van een website ontwerper is een grafische interface van de website.

Een aanpak voor website-ontwikkelaars

Een websiteontwikkelaar daarentegen benadert het bouwen van websites vanuit de andere hoek. Hij zal het vanuit een technisch oogpunt benaderen, en denkt aan “Hoe de website zal werken”. Hij neemt het over waar de Website Designer eindigt. Net als een websiteontwerper moet de webontwikkelaar het oorspronkelijke doel in gedachten houden. Dit zal hem helpen om de meest geschikte technologieën te gebruiken om de beste resultaten te bereiken. Zodra hij de grafische interface van de website heeft ontvangen, gebruikt hij programmeertalen zoals PHP, java, JavaScript, HTML, CSS en C# om functionaliteit in de website te coderen en deze interactief te maken. Door dit te doen, wanneer u op de contactknop op de website klikt, reageert deze door naar de contactpagina te gaan.

Er zijn 3 kanten aan website-ontwikkeling waar een webontwikkelaar mee te maken heeft.

Kant van de cliënt: De webontwikkelaar schrijft gecodeerde scripts waarmee de website kan draaien en functioneren op een webbrowser vanaf de webserver. Kijk eens naar de bewegende dia op de Frontrow Design Studios Online Website – om door de afbeeldingen te glijden en te vervagen, moest het worden gecodeerd met behulp van client-side scripting. Evenzo, als u naar beneden scrolt, ziet u hoe het Frontrow Design Studios Online-logo verandert. Dus de ervaring die u krijgt wanneer u door de website bladert, is het resultaat van de codering van webontwikkelaars. In wezen wordt de codering uitgevoerd nadat de website in uw browser is geladen. Bijv. HTML, JavaScript en jQuery

Serverkant: De webontwikkelaar codeert scripts die de website achter de schermen bruikbaar maken. Dit gecodeerde script wordt uitgevoerd op de server die de website host, en niet op uw computer, vandaar de naam Server-kant. Denk aan een website waarvoor u moet inloggen. De codering daarvoor bevindt zich op een webserver en afhankelijk van uw verzoek, bijvoorbeeld door op “aanmelden” te klikken, wordt het script uitgevoerd als antwoord op uw verzoek, maar in de back-end.

Gevolgtrekking

Tot slot wat hebben we verzameld?

Een Website Designer voldoet aan de behoeften van een klant door de grafische gebruikersinterface van de Website te ontwerpen. Hij richt zich op de look en feel van de website.

Een Website Developer geeft functionaliteit aan de website door middel van codeertalen. Hij concentreert zich op de technische aspecten van de website en zorgt ervoor dat deze prettig navigeert en naar behoren functioneert.

Dit helpt ons duidelijk te zien dat, ja! Er is een verschil tussen een Website Designer en een Web Developer. Op een fijnere schaal lopen de 2 rollen wel in elkaar over. Bij sommige bedrijven, zoals Frontrow Design Studios Online de rol van Website Designer en Web Developer zijn gescheiden en vervullen beide verschillende functies. Bij andere bedrijven bouwt de webontwikkelaar de website van de grafische interface tot de codering (serverzijde en clientzijde en ontwerpt de database)

Bron: Tyrone Chisi