Een grote fout die veel mensen maken, is bruikbaarheid te verwarren met toegankelijkheid. Niet alleen zijn de twee heel verschillend, maar de tendens lijkt te zijn dat het ene minder belangrijk wordt geacht dan het andere. Hoewel ze allebei serieus moeten worden genomen, is het waar dat veel van de idealen rond toegankelijkheid nog steeds van toepassing zijn op bruikbaarheid en vice versa.

Het optimaliseren van de bruikbaarheid van een site zal helpen om deze toegankelijker te maken, of op zijn minst een beter frame te bieden om op voort te bouwen. Als uw bredere publiek de site moeilijk te gebruiken vindt, zal het vrijwel zeker problematisch zijn voor mensen met een handicap of leermoeilijkheden. Evenzo is de mate van aandacht die wordt besteed aan het aanpakken van toegankelijkheid net zo geldig als het gaat om bruikbaarheid.

De gebruiker op de eerste plaats zetten

Als je alle luxe dingen uit webdesign haalt, worden er uiteindelijk pagina’s gebouwd die mensen kunnen gebruiken. Vergeet het presenteren van elke Flash-gimmick die je uit je repertoire kunt halen of het bombarderen van de browsers van mensen met bandbreedtebrekende afbeeldingen, en je blijft achter met het leveren van de beste contentleveringsservice die je kunt bieden. Voordat u zelfs maar begint met het formuleren van ideeën of begint na te denken over het opstarten van Dreamweaver, moet u zich ervan bewust zijn dat bruikbaarheid inhoudt dat de behoeften van de gebruiker voorop staan. Onthoud dat het ontwerpen van alles, van schoenen tot sites, wordt beoordeeld op hoe het eindproduct presteert.

Dit zal u dan helpen bij het uitvoeren van een van de belangrijkste fasen in de meeste ontwerpprocessen en met name software-engineering: het uitlokken van vereisten. De meeste professionele nieuwe mediabureaus zullen al bekend zijn met deze procedure en zullen deze gebruiken om een ​​stabiel begrip te krijgen van wat de gebruiker verwacht te zien, waarbij het succes van het project afhankelijk is van het voldoen eraan. Of u nu de opdracht krijgt om een ​​site voor een specifieke klant te maken of iets wilt lanceren dat directer verkeer zal aantrekken, het zal een essentiële oefening zijn om te erkennen wat de verwachtingen van de eindgebruiker zijn.

Vereisten elicitatie:

Het belangrijkste om te onthouden over het begrijpen van gebruikersvereisten is dat het onwaarschijnlijk is dat u ze de eerste keer goed begrijpt. Dit betekent dat een consistente stroom van communicatie tijdens het ontwerpproces van het grootste belang is om zo dicht mogelijk bij hun verwachtingen te komen. Praten met de gebruikers, opnemen wat ze zeggen en proberen precies vast te stellen wat ze bedoelen, is de enige zekere manier om aan hun behoeften te voldoen.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de mensen voor wie je ontwerpt niet per se bekend zijn met het soort ‘ontwikkelaarspraatje’ dat je misschien prettig vindt om te gebruiken. Dit is waar de productie van grafische diagrammen of beschrijvende casestudy’s effectief kan worden gebruikt om te laten zien hoe u het project ziet verlopen. Navigatiestroomdiagrammen, voorbeeldsitemaps en misschien gegevensstroomdiagrammen voor eCommerce-oplossingen zijn allemaal goede manieren om complexe informatie te presenteren zonder anderen te verwarren met technisch jargon.
Evenzo is er geen reden waarom een ​​gedeelde richting voor de manier waarop visuele elementen gaan niet kan worden bereikt met paginamodellen. Platte digitale tekeningen van mogelijke sjabloonontwerpen kunnen naar voren worden gebracht en onderzocht, voordat een periode van prototypen van meer geavanceerde pagina-elementen, interfaces en navigatiestructuren van start gaat.

Professionele hulp

als je niet al te enthousiast bent om zelf wijdverbreide bruikbaarheidsstudies uit te voeren, of misschien beseft dat het niet levensvatbaar is, kun je altijd vertrouwen op de diensten van anderen.

Professionele adviesbureaus of gespecialiseerde bureaus zijn gebruikelijk en bieden een reeks complete oplossingen die alle belangrijke processen omvatten. Meestal geven ze uw site ook een voorlopige evaluatie om vast te stellen of deze echt de volledige bruikbaarheidsbehandeling vereist en hoe u alles het beste kunt nastreven. het komt er dan echt op aan vast te stellen welke behoeften en doelen de website motiveren, of vast te stellen wat er verwacht wordt te bereiken. Dit kan leiden tot een gedetailleerde analyse van wat de demografische doelgroep zal zijn, zodat een dwarsdoorsnede van de doelgroep kan worden bestudeerd.

Een steekproef van ‘typische gebruikers’ wordt meestal gevraagd om testsessies bij te wonen die deelnemers zullen observeren terwijl ze de site ervaren. Dit kan variëren van eenvoudigweg vragen om gedurende een bepaalde tijd vrij door de inhoud te navigeren, tot het instellen van bepaalde taken en scenario’s.

Hoewel ze worden aangemoedigd om te allen tijde ‘hardop te denken’, wordt hun feedback gemonitord en vastgelegd, hetzij door geavanceerde trackingsoftware of door middel van video. Ontwerpers worden aangemoedigd om deel te nemen aan de sessies en te horen hoe gebruikers de site ervaren, en misschien welke verbeteringen ze zouden kunnen voorstellen. Aan het einde worden alle deelnemers gevraagd om hun algemene indruk van de site te geven tijdens grondige interviewsessies. Alle bevindingen worden vervolgens gebundeld in gedetailleerde rapporten die de basis zullen vormen voor toekomstige ontwerpherzieningen en nieuwe projecten die uit de bevindingen voortvloeien.

Gebruikersonderzoeken uitvoeren

Als het afronden van een steekproef van uw gebruikers geen realistische optie is, zijn er andere manieren om feedback te krijgen. Veel sites bevatten e-mailadressen of contactformulieren zodat bezoekers hun mening kunnen geven, maar dit garandeert niet dat u het soort waardevolle reactie krijgt dat u wilt. het kan nuttiger zijn om elektronische vragenlijsten aan te bieden die de mening van de gebruikers beter kunnen peilen.

Met behulp van een gespecialiseerd programma kunt u snel en eenvoudig geavanceerde interactieve enquêtes publiceren. Het voordeel hiervan is dat de resultaten kunnen worden vastgelegd op een server voordat een meer gedetailleerde statistische analyse kan worden verwerkt en geïnterpreteerd bij het administreren van praktische verbeteringen. Er zijn enkele kant-en-klare softwareoplossingen die op afstand evaluaties van gebruikersacties uitvoeren terwijl ze in realtime plaatsvinden. Dit soort benadering moet duidelijk bekend worden gemaakt aan bezoekers voordat ze deelnemen, omdat het heimelijk volgen van hun gedrag delen van de gegevensbeschermingswet in gevaar zou brengen en zeker zou leiden tot wantrouwen als het zou worden ontdekt.

Er zouden echter enkele interessante gegevens met betrekking tot delen van de site of de eigenlijke interface worden onthuld door de manier waarop verschillende mensen de inhoud benaderen. Alleen al door linkpaden of cursoractiviteit te volgen, zou u kunnen vaststellen hoe navigatie werd waargenomen en misschien hoe effectief de visuele wegwijzers zoals menu’s, knoppen en ankers zijn bij het sturen van de acties van uw publiek.

Dit levert een van de meest waarheidsgetrouwe beelden van de gebruikersperceptie op, omdat het onderwerp zich waarschijnlijk zal gedragen zoals ze dat van nature zouden doen als ze nonchalant op internet zouden surfen. Onder strengere ‘lab’-omstandigheden kunnen ze zich onder druk gezet voelen door de omgeving of de aanwezigheid van een examinator, of zich bewust zijn van de tijd die ze nemen om te presteren. Het zou ook een nadelig effect hebben als ze verwachtten hardware, randapparatuur, besturingssystemen of browsersoftware te gebruiken die ze misschien niet kennen.

Door te beoordelen hoe typische bezoekers de site in hun eigen huis of werkplek gebruiken, kan het helpen om te differentiëren hoe de beginnende of ervaren gebruiker het doet zonder enige onderbrekingen.

Bron: Rich Goldman