De afgelopen jaren hebben enkele van de meest verbluffende website-ontwerpen sinds het begin van internet onthuld. Of het nu gaat om niet-traditionele navigatie of verbluffende beelden, we hebben een lange weg afgelegd. Maar naarmate het landschap evolueert, veranderen populaire trends in webdesign… zoals in alle creatieve arena’s. Er is inderdaad veel veranderd en zal blijven veranderen. Dus wat worden de webdesigntrends voor 2018?

Website-ontwerpconcepten zullen het komende jaar interactieve animaties, chatbots, intuïtieve hulp en rijkere ervaringen bieden. Technologieën zoals virtual reality, machine learning en spraakherkenning zijn nu geavanceerd genoeg om mainstream te worden. U kunt gestroomlijnd, schoon en zonder franje verwachten. Simplistische ontwerpen die de zintuigen niet overbelasten en ruimte laten voor die nieuwe technologieën om de online bezoeker te verleiden.

Prioriteit bij mobiel browsen

In 2018 hebben ontwerpconcepten en engineering voor mobiele apparaten voorrang op desktops, notebooks en andere apparatuur. Hoewel dit niet de krantenkoppen zal halen, hebben mobiele telefoons en tablets de laatste tijd de overhand gekregen als favoriete apparatuur voor online browsen. Een fundamenteel in het komende jaar zal Mobile Performance (of optimalisatie van digitale ervaringen) zijn, dus 2018 zal innovaties zien in de functionaliteit op cellen en tablets. Dingen die we nog nooit eerder hebben gezien, op welk medium dan ook.

Een strakkere, schonere lay-out

De laatste tijd zijn ontwerpers begonnen met het maken van strakkere, schonere websiteconcepten voor betere browseprestaties. Pagina’s met veel afbeeldingen laden traag en frustreren bezoekers. Eenvoud wordt in 2018 naar een heel ander niveau getild door slimmer gebruik te maken van Negative Space. Witruimte is niets nieuws, maar onder de webdesigntrends voor 2018 zullen ontwikkelaars er betere toepassingen voor vinden. Vooral op mobiel zijn snelle lichtgewicht downloads essentieel.

Flamboyante, gimmicky ontwerpen zijn uit. Alles is er nu voor één doel: het verhogen van conversies. Negatieve ruimte vestigt de aandacht direct op het aangrijpings- of conversiepunt, met minder afleiding.

In het oog springende typografie

Prachtig vormgegeven typografie staat bekend om het geven van karakter, het opwekken van emotie en het creëren van een stemming voor een pagina. Naarmate visuele displays evolueren, zullen ontwerpers nog verder innoveren op het gebied van typografie, aantrekkelijk voor gebruikers en meer bezoekers trekken. We zien nu al gedurfde, expressieve en artistieke lettertypen die de plaats innemen van afbeeldingen, en we zouden meer unieke, met de hand weergegeven typografie mogen verwachten. Verwacht onder andere webdesigntrends voor 2018 veel vetgedrukte kopteksten en tekstlinks in plaats van knoppen. Dit zal ook een doorsijpelend effect hebben op SEO-technieken en contentmarketingpraktijken.

Video wordt belangrijker

Heel 2017 zagen we de aanhoudende stijging van het gebruik van korte video’s op corporate websites. Hoewel video niet nieuw is, blijft het een multifunctioneel medium dat wordt gebruikt voor marketing, educatie en met een modernere twist dan fotografie. Inderdaad, een alternatieve benadering van storytelling voor bedrijven. Ja, video neemt het over en zal in 2018 een nog grotere trend op het gebied van webdesign worden. We zien dat de meeste online reuzen meer belang hechten aan video naarmate de tijd vordert. Onder meer Facebook, Twitter en Google.

Websites in 2018 zullen video naar nieuwe, spannende plaatsen brengen die nog niet zo lang geleden gekke fantastische dromen leken. U ziet websites die zijn uitgerust met 360-graden video’s, 360-modellering, videomapping en interactieve toepassingen.

Subtiele animaties

De technologie is geëvolueerd en webbrowsers gaan veel efficiënter om met animaties dan voorheen. Animaties waren vroeger plakkerig en afleidend, maar 2018 zal een nieuwe dageraad van subtiele, informatieve animatie verwelkomen. Verwacht onder andere cinemografen en scroll-getriggerde animaties.

Cinemagrafen: om een ​​evenwicht te bereiken tussen een statisch beeld en traditionele video, zullen cinemografen in 2018 overal in webdesigntrends te zien zijn. Deze snelle clips zijn niet zo traag of data-intensief als een video, maar creëren dynamische beelden die precies genoeg doen.

Scroll-Triggered Animations: hoewel niet nieuw, zullen ze in 2018 anders worden gebruikt. Ze zullen met een doel worden gebruikt: de aandacht vestigen op kritieke locaties op de pagina. Simplistisch en tactisch, deze scroll-triggers zijn ontworpen om de betrokkenheid en conversies te vergroten. De animatie verleidt de gebruiker om te blijven scrollen, trekt ze naar het conversiepunt en informeert ze over het product.

Spraakgebruikersinterfaces

Misschien wel de volgende grote doorbraak die een revolutie teweeg zal brengen in het surfen op het web. De spraakgebruikersinterface wordt ook wel Voice Search, Digital Assistant of Natural Language Processing (NLP) genoemd. Het verwijst naar de interactie van een persoon met een computer (of mobiel apparaat) via gesproken woord. Wees niet verbaasd als u websites tegenkomt met hun eigen spraakgebruikersinterface tussen webdesigntrends voor 2018. Nu spraakgestuurd zoeken in opkomst is, moet u ervoor zorgen dat de website-inhoud van uw bedrijf compatibel is, aangezien mensen op een andere manier spreken wanneer ze spraakopdrachten gebruiken die op machines zijn gericht. Dit is vooral belangrijk voor zoekopdrachten met een open einde, beginnend met een engine zoals Google of Bing.

Micro-interacties

Micro-interacties stellen de gebruiker in staat om te communiceren met een website zonder de pagina opnieuw te laden. Historisch gezien is het internet erg statisch geweest. Elke nieuwe inzending betekende een herladen van de pagina. Hoewel dit van buitenaf klein lijkt, creëert het in feite een hik of knelpunt in het plezier van de gebruiker. Sommige bezoekers verliezen gewoon hun geduld en verlaten het schip, en u verliest consumentengegevens of mogelijke conversies. Micro-interacties helpen bij het elimineren van die hikvertragingen, wat rijkere interacties oplevert voor de bezoekers, die nu meer kans hebben om te blijven en zich met uw site bezig te houden.

Progressieve web-apps

Veel ontwerpers, die de populariteit van mobiele apps erkennen, zijn begonnen met het ontwikkelen van een mix van traditioneel app-gedrag met webpagina-gedrag. Deze hybride website-app wordt een Progressive Web App genoemd.

Naarmate progressieve web-apps populairder worden, zullen we de functionaliteit van websites upgraden met zaken als pushmeldingen, welkomstschermen, offline modus en paginaovergangen met animatie. We zullen sterk verfijnde cognitieve vermogens zien, een grotere afhankelijkheid van natuurlijke taalverwerking en meer automatisering. Apps leren en reageren vervolgens op uw persoonlijke voorkeuren en stijl.

De kracht van Facebook

Facebook wordt even waardevol, zo niet waardevoller, voor het aanbieden van alle inhoud die over het algemeen op de website van een bedrijf te vinden is. Facebook vecht om een ​​bestemming voor inhoud te worden, met een blogplatform, recensies, livechat en livestreaming. Dit geldt vooral omdat het publiek heeft ontdekt hoe hashtags op Facebook kunnen worden gebruikt. In veel gevallen ontdekken klanten een Facebook-pagina vóór de website van een bedrijf en klikken ze zelfs nooit door; ze bellen of berichten gewoon online en worden meteen een potentiële klant.

In 2018 wordt het belangrijker dan ooit om de ervaring van uw bedrijf op Facebook op te bouwen. Het zal Facebook gebruiken om mensen naar uw website te leiden, in plaats van andersom.

Reagerend ontwerp

Als je nog nooit van responsive webdesign hebt gehoord, is het een methode om een ​​website te bouwen met behulp van CSS-mediaquery’s en flexibele lay-outs om één enkele, dynamische ervaring te ontwerpen. Vervolgens past het de weergave van inhoud aan, afhankelijk van het type apparaat waarop het wordt weergegeven. Er zal een grote toename zijn van het aantal bedrijven dat hiervan gebruik maakt in hun webdesigntrends voor 2018. Bedrijven zullen responsive design gebruiken om de gewenste zoekresultaten te bereiken; consumenten blij en geïnformeerd houden tijdens hun online bezoek.

Veiligheid

Beveiliging zal aan belang winnen

In 2017 werd kwaadwillig hacken een nog groter probleem dan voorheen. Malware was al erg genoeg, maar de uitbraak van ransomware was veel erger. Als u nadenkt over uw webdesigntrends voor 2018, moet u rekening houden met de beveiliging van de informatie van uw klant. Zorg ervoor dat uw beveiligingscertificaat altijd en op alle pagina’s is bijgewerkt.

Vertrouwen zal vanaf nu altijd een grote zorg van gebruikers zijn. Uw downloads? Uw contactformulier? Hun persoonlijke gegevens? Zal uw website hun desktop of ander apparaat infecteren? Mensen zullen alleen interactie hebben met uw website, hun informatie downloaden en delen als ze uw technologie vertrouwen.

Is uw webdesign klaar voor 2018?

Aangezien er duizenden innovaties en patronen zijn die elk jaar snel opduiken in de wereld van webdesign, is het moeilijk om de toekomst te voorspellen. Een ding is zeker, het online landschap zal blijven veranderen, en snel veranderen. Het belangrijkste in het bedrijfsleven is om niet achter te blijven… in 2018 of daarna.

Bron: Nizaar Gherfal