Design wordt eenvoudigweg gedefinieerd als het creëren van visueel aantrekkelijke stukken of gebieden met een vast thema dat draait om vorm, lijnen, kleur en textuur. Een ontwerp maken dat bedoeld is om via internet toegankelijk te zijn, wordt dan Web Design genoemd. Andere termen die voor deze creatie worden gebruikt, zijn ‘webpublicatie’, ‘webontwikkeling’ en ‘internetpublicatie’.

Vroeger behoorde Web Design tot een specifiek studiegebied genaamd Grafisch Ontwerp, maar gezien de voortdurend toenemende vraag naar hoogwaardige webgebaseerde visuele arrangementen, vestigt Web Design zich langzaamaan als een volledig nieuw veld.

Web Design concentreert zich op het maken van een website, een verzameling informatie – tekst en afbeeldingen – die beschikbaar is voor referentie en gebruik op internet. Dit wordt gemaakt door middel van HTML-, XHTML- of XML-codering. Een webpagina is een uitbreiding van een webpagina met meer gespecificeerde onderwerpen die toegankelijk zijn via een hyperlink. De startpagina is de eerste pagina die bezoekers begroet wanneer ze een website bekijken. Het dient als het portaal waartoe toegang wordt verkregen tot alle andere sites die ermee verbonden zijn. Zie een website als een huis, de webpagina’s als de kamers en de homepage als de voordeur.

Webdesign omvat de conceptualisering van een webpagina die bedoeld is voor zakelijk of persoonlijk gebruik, tot het plannen van hoe te werk te gaan bij het maken van een webpagina en ten slotte tot de uitvoering van het beschikbaar maken van deze website voor internet. Om websites beschikbaar te maken, moeten ze worden ondersteund door hosts en zoekmachines zoals Yahoo en Google.

Beschouwd als zowel een kunst als een wetenschap, vereist Web Design dat zijn beoefenaars niet alleen bedreven zijn in het creëren van esthetisch sterke lay-outs, maar ook in het gebruik van een aantal computertalen om verschillende programma’s te maken. Dit is zo omdat Web Design zowel de creatieve expressie als de technische knowhow van een persoon consolideert.

Met steeds meer mensen die inloggen op het World Wide Web en met de toenemende toename van hun uren besteed aan het gebruik ervan, hebben veel bedrijven het potentieel van webdesign erkend als een effectieve en innovatieve marketingstrategie, die informatie en profielen over hun producten en diensten verschaft . Met de hulp van zowel hun marketingafdeling als hun reclamebureau moedigen bedrijven nu hun klanten, klanten en eindgebruikers aan om nieuws, instructies en rapporten over het bedrijf te verwerven.

Web Design maakt ook persoonlijke expressie mogelijk doordat iedereen zijn of haar eigen website kan opzetten. Websites die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik zijn informeler en vrij van voorzichtigheid. Door de opkomst van een aantal netwerksites, zoals Friendster, Facebook en Multiply, kan iedereen een webpagina maken met behulp van gemakkelijk beschikbare webadressen en sjablonen.

Het internet heeft de manier van leven van de mensen die het aanraakt echt opnieuw gedefinieerd. Het presenteert zichzelf als een aparte wereld, maar toch afhankelijk van de wereld waarin zijn makers zich verplaatsen. We kunnen alleen maar achterover leunen en getuige zijn van de nog veel meer verrassingen die het ons kan schenken.

Bron: Jonathan Popoola