SEO zorgt ervoor dat een website toegankelijk is voor zoekmachines en vergroot ook de kans dat deze gevonden wordt door zoekmachines. Het is vrij gebruikelijk dat internetgebruikers klikken op websites die hoger scoren in de zoekresultaten van zoekmachines. Dus hoe hoger een website in de organische zoekresultaten van zoekmachines staat, hoe groter de kans dat gebruikers deze bezoeken en hoe meer verkeer een website zal ontvangen, wat op zijn beurt kan worden omgezet in verkopen.

SEO is de afgelopen jaren geëvolueerd en blijft dat doen. Hetzelfde geldt voor webdesign dat de afgelopen jaren evenzeer is veranderd, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende moderne technologieën om de efficiëntie en bezoekers van een site te verhogen.

Wat houdt SEO in?

Net zoals webdesign-methodologieën zijn veranderd, net als zoekmachines, zijn de verantwoordelijkheden en houdingen van SEO ten opzichte van websites hetzelfde gebleven. SEO omvat een reeks vaardigheden en activiteiten die de meeste ontwikkelaars en bedrijfseigenaren nooit overwegen, maar toch een cruciaal onderdeel vormen van elke online marketingstrategie. SEO omvat het gebruik van verschillende kleine componenten die in drie hoofdcategorieën vallen. Dit zijn:

Optimalisatie

SEO in zijn pure vorm stelt precies dat, zoekmachineoptimalisatie. Nieuwe websites gebouwd door ontwikkelaars die een grondige kennis van SEO hebben, zouden het over het algemeen goed moeten doen. Vroeger, toen webstandaarden nog niet bestonden, konden websites ontsnappen en hoog in de zoekresultaten van zoekmachines terechtkomen. Maar tegenwoordig is onsite SEO alleen niet voldoende om uw site erdoor te krijgen, en aan de andere kant kan een foutief optreden catastrofale gevolgen hebben. Er is echter licht aan het einde van de tunnel voor niet-geoptimaliseerde sites. Naarmate zoekmachines blijven evolueren, zullen ze niet-geoptimaliseerde sites gaan behandelen en on-site factoren zullen in de nabije toekomst ongetwijfeld minder belangrijk worden. Maar voorlopig beschouwen zoekmachines goed geoptimaliseerde websites veel meer dan de eerste. Daarnaast zijn zoekmachines trots op websites die meer hebben dan alleen optimalisatie, maar rekening houden met andere externe factoren zoals; koppelingen; inhoud en trefwoorden.

Marketingstrategie

Wat nog belangrijker is, SEO gaat over een bedrijf dat zijn promotiestrategie uitwerkt. Dit wordt nauwkeuriger aangeduid als SEM (Zoekmachinemarketing). SEM omvat verschillende tactieken die kunnen worden geïmplementeerd om bedrijven te helpen hun boodschap over te brengen en bezoekers naar hun sites te trekken. In feite passen maar heel weinig websites deze belangrijke marketingstrategie toe. Social media, linkacquisitie, affiliates, contentmarketing, pay-per-click en een tiental andere tools maken allemaal deel uit van het arsenaal.

Er is een eindeloze lijst van bedrijven die op zoek zijn naar een groot deel van de marktbuit, maar de meeste gemiddelde ondernemers zijn niet volledig uitgerust met de nodige vaardigheden om cruciale beslissingen te nemen zonder een SEO-specialist om dergelijk effectief en complex marketingwerk uit te voeren.

Analyse

Kortom, SEO gaat ook over analyse. Hoewel tweeten, bloggen en rondhangen op wifi-spots misschien cool lijken, zijn veel mensen nog steeds nerds in hart en nieren. Via gegevens die van dergelijke platforms zijn verkregen, kunt u zien hoe mensen uw website vinden en hoe ze ermee omgaan. Gegevens die uit dergelijke bronnen worden verzameld, maken online marketing over het algemeen tot een zeer krachtige strategie. In tegenstelling tot traditionele marketinginspanningen die niet echt een diepgaande analyse gaven van hoe potentiële klanten met u omgingen, bieden online marketinginspanningen u een duidelijk pad om de ROI en de effectiviteit van uw webmarketing te bepalen.

Cijfers liegen niet, hoewel ze soms verwarrend kunnen zijn, liegen ze nooit en tools zoals Google Analytics helpen bedrijfseigenaren precies te zien hoe hun website presteert. Analyse bestrijkt het punt van convergentie tussen de wetenschap van digitale technologie en de kunst van online marketing.

Bron: James Farazmand