“Ik ben een tekstschrijver.”

Die reactie op de “wat doe je?” vraag wordt meestal beantwoord met een verward knikje, snel gevolgd door “oh, dus je kopieert dingen voor mensen”, of “geweldig, ik heb net deze nieuwe gids geschreven en ik wil dat iemand me helpt er copyright op te krijgen.”

Een copywriter doet geen van beide.

Dus wat doet iemand precies?

Zoals de naam al doet vermoeden, komt schrijven natuurlijk bij kijken, maar er komt meer bij kijken.

1. Het gesprek

Een copywriter schrijft niet alleen; er komt veel meer bij kijken dan alleen dat.

Voordat er woorden worden geschreven, moet de copywriter de klant ontmoeten. Face-to-face is ideaal, maar dat is niet altijd mogelijk (vooral wanneer, zoals ik, uw klantenbestand wereldwijd is), dus telefoon, Skype of e-mail is het beste alternatief.

Tijdens deze beginfase is de copywriter meestal ongewoon stil. In dit stadium draait het allemaal om luisteren.

Ze zal niet alleen luisteren naar details over uw bedrijf, producten/diensten, klanten en doelstellingen, maar ze zal ook luisteren naar hoe u spreekt. Dit geeft waardevolle aanwijzingen over wat de juiste tone of voice zal zijn (hoe het schrijven klinkt als het wordt gelezen) voor het project.

2. Terug op kantoor

Tenzij er verdere vergaderingen nodig zijn voor voortgangsupdates (wat meestal kan worden gedaan via de telefoon, e-mail of Skype), wordt de rest van het project op haar kantoor voltooid.

Na het gesprek bekijkt je copywriter de stapel aantekeningen die ze heeft gemaakt.

Dan denkt ze.

Niet alleen over wat je hebt besproken, maar ook over je publiek en wat ze willen weten en hoe je dat op de meest boeiende en krachtige manier op hen kunt overbrengen.

De denkfase helpt haar bij het plannen van een strategie. Immers, zonder een plan raak je gewoon in de war, slap schrijven.

Tijdens deze fase kan ze ook gebieden zien die verder onderzoek nodig hebben, dus dat zal de volgende fase van het proces zijn.

Onderzoek kan zowel op internet (concurrentieanalyse, onderwerponderzoek etc.) als met goede ouderwetse boeken. Het kan zelfs een uitstapje zijn naar een winkelcentrum of iets dergelijks (waar uw product wordt verkocht) om te zien hoe klanten erop reageren.

Als dat eenmaal gedaan is, is het terug naar denken en plannen.

Nu komt het stukje waar je op hebt gewacht. Ze begint te schrijven.

Volgens haar plan zal ze beginnen met het maken van een eerste ontwerp. Dat zal niet degene zijn die je te zien krijgt; deze lijkt meer op een hersendump die constant zal worden gewijzigd en verfijnd om hem zo krachtig mogelijk te maken.

Dit kan enkele dagen duren, in feite is het het beste dat het gebeurt, omdat het betekent dat ze weg kan gaan, het een dag of zo kan laten staan ​​en er dan met frisse ogen op terug kan komen om het verder te verfijnen.

3. Eerste versie

Eindelijk is het eerste ontwerp klaar voor u om te zien.

Soms wordt dit naar u gemaild voor uw feedback, soms vindt er een vervolggesprek plaats zodat u het samen kunt doornemen.

Het is in dit stadium erg belangrijk dat je er goed naar kijkt en nadenkt over wat het zegt. Onthoud dat de kopie voor uw lezer is geschreven en hen daarom zal vertellen wat ze moeten weten. Het gaat niet om jou en je bedrijf.

Er is geen ruimte voor je ego in je marketingmateriaal (en dat van je copywriter trouwens). Elk woord moet resoneren met de lezer – het moet allemaal over hen gaan.

Als je het eenmaal hebt doorgenomen, is het tijd om je copywriter je feedback te geven. Stel in ieder geval wijzigingen voor, maar vergeet niet dat u uw copywriter hebt ingehuurd omdat zij een expert is in haar vakgebied, dus ze weet waar ze het over heeft.

4. Verfijnen

Zodra uw feedback is gegeven, gaat uw copywriter weer terug naar de denk-, plannings- en schrijffase.

Zij zal het document aanpassen zoals u beiden heeft afgesproken en het opnieuw ter goedkeuring aan u voorleggen.

Zoals je kunt zien, zijn er veel fasen in copywriting, en het is een zeer samenwerkingsproces. Je moet bereid zijn om veel informatie en tijd aan het project te geven, maar je moet ook bereid zijn om naar advies te luisteren en het op te volgen.

Een copywriter mag je nooit pesten, maar zal je wel advies geven. Ze laten hun ego aan de deur achter en schrijven met een stem die past bij uw bedrijf en het publiek dat de inhoud moet aanspreken. Bovenal zal uw copywriter een schat aan ervaring meebrengen en u begeleiden naar een succesvol resultaat.

Bron: Sally Ormond