Met de verbetering van de smartphonetechnologie worden websites voortdurend benaderd vanuit mobiele browsers en mobiele apparaten. Dit betekent dat de conventionele ontwerptechnieken mogelijk moeten worden aangepast aan verschillende schermformaten en compatibel moeten zijn met de overvloed aan apparaten op de markt. Met meerdere bedrijven die elke dag nieuwere modellen lanceren, wordt de concurrentie om hoe uw website zal worden bekeken ook steeds groter. De ervaring van een mobiele gebruiker is zo belangrijk bij het maken of breken van een verkoop dat websites nu worden gedwongen om hun uiterlijk of gedrag te veranderen op basis van wat de gebruikers willen. In dit artikel wordt uitgelegd waarom u uw website responsive of mobielvriendelijk moet maken als u nog niet bent begonnen.

Hogere positie in Google Zoeken

Vanaf april 2015 gaat Google prioriteit geven aan websites die een mobielvriendelijke versie van hun site hebben. Google is al begonnen met het voorzien van tags aan zoekresultaten die aangeven welke webpagina mobielvriendelijk is, dwz gemakkelijk kan worden bekeken op een webpagina. Volgens de webmasterblog van Google:

“Vanaf 21 april breiden we ons gebruik van mobielvriendelijkheid als rangschikkingssignaal uit. Deze verandering zal van invloed zijn op mobiele zoekopdrachten in alle talen over de hele wereld en zal een aanzienlijke impact hebben op onze zoekresultaten. Bijgevolg zullen gebruikers het gemakkelijker vinden om relevante, hoogwaardige zoekresultaten die zijn geoptimaliseerd voor hun apparaten.”

Ze zeggen verder: “Als het gaat om zoeken op mobiele apparaten, moeten gebruikers de meest relevante en actuele resultaten krijgen, ongeacht of de informatie op mobielvriendelijke webpagina’s of apps staat. Naarmate meer mensen mobiele apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot de internet, moeten onze algoritmen zich aanpassen aan deze gebruikspatronen. In het verleden hebben we updates doorgevoerd om ervoor te zorgen dat een site correct is geconfigureerd en zichtbaar is op moderne apparaten. We hebben het voor gebruikers gemakkelijker gemaakt om mobielvriendelijke webpagina’s te vinden en we hebben app-indexering geïntroduceerd om nuttige inhoud van apps naar boven te halen.”

Andere zoekmachines zullen waarschijnlijk ook het voorbeeld volgen en de voorkeur geven aan mobielvriendelijkheid in een website. Yahoo en Bing geven, net als Google, ook voorrang aan responsive websites en geven dat ook openlijk aan.

Meerdere schermformaten

Het belangrijkste doel van elke website moet zijn om te laten zien wat de gebruiker wil en hoe de gebruiker dat wil. Met de drastische verschuiving van internetgebruik naar mobiele apparaten, moeten ook websites zich aanpassen aan deze verschuiving in patroon. Dit wordt responsive design genoemd. Responsive Design wordt gebruikt om het datagebruik op mobiele verbindingen te verminderen door onbelangrijke delen van de website te verwijderen en alleen te focussen op de belangrijke aspecten. Modern webdesign moet aanpassingen maken voor verschillende soorten schermen, waaronder mobiele telefoons, tablets, laptops, desktops, projectoren en zelfs etalages. Elk scherm moet de unieke functies hebben op basis van hun gebruik en op basis van hun functionaliteit.

W3CSchols zegt dat “RWD staat voor Responsive Web Design; RWD kan webpagina’s in verschillende formaten leveren; RWD is een must voor tablets en mobiele apparaten.”

Focus op belangrijke functies

Grotere knoppen, grotere lettergrootte en een ontwerp dat is geoptimaliseerd voor een mobiel scherm zijn ideaal om een ​​mobiele gebruiker de beste website-ervaring te bieden. Andere factoren die prioriteit krijgen is de afstand tussen de elementen, vooral voor zaken als links, pop-ups, knoppen en zelfs vervolgkeuzelijsten. Het hele punt hiervan is om ervoor te zorgen dat de eindgebruiker zich concentreert op precies wat hij wil en niet op de bloemrijke functies van uw website die worden gepresenteerd aan desktopgebruikers.

Bron: Alex H D