Voor de meeste kleine bedrijven is de prijs een van de grootste bepalende factoren als het gaat om het type webontwikkelingsbedrijf waarin eigenaren kiezen om in te investeren. Omdat de kosten van het ontwikkelen van een op maat gecodeerde website zo breed kunnen variëren – van een paar duizend dollar tot tienduizenden – bedrijven vermijden vaak aangepaste ontwikkelaars en kiezen in plaats daarvan voor sjabloonwebsites die zijn gebouwd op websiteplatforms zoals iBuilt of WordPress. Websites die zijn ontwikkeld op basis van sjablonen, kunnen gemiddeld lagere kosten hebben dan op maat gemaakte websites, maar wat ze aan prijs winnen, missen ze vaak aan mogelijkheden en flexibiliteit.

Aangepaste websites bieden een meer uniek ontwerp.

Sjabloonwebsites dwingen ontwikkelaars om binnen een vooraf bepaalde lay-out en ontwerpfuncties te werken. Afgezien van de mogelijkheid om de achtergrondkleur en misschien tekst te wijzigen, bieden sjabloonwebsites weinig ruimte voor ontwikkelaars om het uiterlijk, de plaatsing van de inhoud en de navigatie van de website aan te passen. Websites die op maat zijn gemaakt op basis van code, bieden daarentegen een onbeperkt aantal ontwerpmogelijkheden en kunnen worden aangepast aan elke look.

Denk aan het verschil tussen het invoegen van uw bedrijfslogo en contactgegevens in een sjabloon voor visitekaartjes en het hebben van een visitekaartje dat speciaal voor dat bedrijf is ontworpen. Net als visitekaartjes zijn websites een belangrijke visuele representatie van een bedrijfsmerk, en websitesjablonen zien er meestal zo uit: sjablonen. Hoewel er veel verschillende websitesjablonen beschikbaar zijn, bieden veel ervan dezelfde ontwerpkenmerken en functionaliteit, en webbewuste gebruikers kunnen een websitesjabloon gemakkelijk herkennen. Op maat gemaakte websites stellen bedrijven in staat om die “cookie cutter”-look te vermijden met een uniek uniek ontwerp.

Op maat gecodeerde websites bieden meer robuuste mogelijkheden.

Terwijl sjabloonwebsites beperkt zijn tot de navigatie-, structuur- en widgettoepassingen die in de sjabloon zijn uiteengezet, worden de functies van op maat ontwikkelde websites alleen beperkt door de verbeeldingskracht en vaardigheden van de ontwikkelaar. De realiteit is dat de meeste bedrijven niet alleen een website nodig hebben; ze hebben een website nodig met applicaties op maat die data en/of content kunnen beheren, analyseren en weergeven. Voor eigenaren van grote bedrijven zullen sjabloonwebsites nooit de functionaliteit bieden die nodig is om het soort op maat gemaakte applicaties uit te voeren waarmee hun websites – en bedrijven – het meest efficiënt kunnen werken. Websitesjablonen zijn slechts zo flexibel als de eenvoudige widgets die daarbij horen.

Aangepaste websites kunnen meer waarde bieden tegen dezelfde kosten van sjabloonontwerpen.

Hoewel op maat gemaakte websites over het algemeen gemiddeld duurder kunnen zijn dan het ontwerpen van een sjabloonwebsite, kosten niet alle op maat gemaakte websites meer dan sjabloonwebsites. Veel WordPress-ontwerpers die werken met vooraf gekochte websjablonen, rekenen net zoveel – zo niet meer – dan scherp geprijsde freelance webontwikkelaars. De waarheid is dat website-ontwikkelaars – of het nu gaat om aangepaste programmeurs of sjabloonontwerpers – behoorlijk uiteenlopen in hoe ze hun diensten prijzen. Als prijs een belangrijke factor is voor uw website, kunt u het beste rondkijken welke ontwikkelaar de beste prijs en kwaliteit biedt. Het zal je misschien verbazen dat webontwikkelaars op maat net zoveel – zo niet meer – bieden als hun tegenhangers voor het ontwerpen van sjablonen, vaak voor dezelfde prijs of lager.

Bron: Marjorie Steele