Minimalisme is tegenwoordig enorm. Veel mensen verkleinen hun bezittingen, krijgen meer duidelijkheid in het leven door minder te hebben en zoeken naar meer manieren om alles te minimaliseren. Wat heeft dit met websites te maken? Net als de rest van het leven kan minimalisme een verbetering zijn voor websites. Kiezen voor een eenvoudiger ontwerp kan tal van voordelen bieden die het bedrijf zullen helpen nieuwe leads binnen te halen en te laten bloeien.

Makkelijker voor bezoekers om te navigeren

Met een eenvoudig ontwerp is het veel gemakkelijker om door de website te navigeren en informatie te vinden. Er staat minder op de website, dus het is makkelijker om te weten waar je moet zoeken om iets specifieks te vinden. Bezoekers raken niet in de war bij het zoeken naar informatie of producten waarin ze geïnteresseerd zijn. Als de kans groter is dat ze vinden wat ze nodig hebben, is de kans groter dat ze klant worden. Door de eenvoudige navigatie blijven ze ook op de website, waardoor de kans groter is dat ze een aankoop doen.

Betere gebruikerservaring

Een eenvoudig website-ontwerp zorgt voor een betere gebruikerservaring voor bezoekers. De gebruikerservaring is cruciaal, omdat een slechte ervaring ervoor zorgt dat bezoekers de website onmiddellijk verlaten en elders op zoek gaan naar de informatie of producten die ze nodig hebben. Dit betekent dat potentiële klanten de website van een concurrent zullen verlaten en mogelijk bezoeken. Met een eenvoudig ontwerp kan er niet zo veel mis gaan en niets leidt de bezoeker af of dwingt hem iets te kopen, dus de kans is groter dat hij op de website blijft.

Houdt de focus op de inhoud

De inhoud is waar al het harde werk bij het maken van de website de verkoop begint aan te moedigen. Maar als het ontwerp van de website te druk is, gaat de bezoeker zich niet concentreren op de inhoud. Ze zullen proberen te vinden wat ze zoeken of worden overweldigd door alles wat er op de website gebeurt en maken zich misschien zorgen dat de website niet heeft wat ze zoeken. Een eenvoudig ontwerp houdt de focus op de inhoud, waardoor bezoekers gemakkelijker kunnen vinden wat ze nodig hebben.

Beter voor optimalisatie

Snel ladende websites staan ​​hoger in de zoekresultaten van zoekmachines. Bezoekers willen de website direct kunnen bekijken, niet wachten tot alles geladen is. Als een website traag laadt, zullen bezoekers waarschijnlijk teruggaan naar de zoekopdracht en een andere website proberen. Aangezien zoekmachines zoekers willen doorverwijzen naar websites die hen kunnen helpen, zullen de zoekmachines een website niet hoog scoren als bezoekers er niet op blijven.

Minder problemen bij het laden

Als er veel inhoud moet worden geladen, vooral veel video’s of afbeeldingen, duurt het langer voordat de website verschijnt. Bovendien, hoe meer er moet worden geladen, hoe groter de kans dat er problemen zullen optreden tijdens het laden. Wanneer afbeeldingen of video’s niet worden geladen, kan dit afbreuk doen aan de gebruikerservaring. Bovendien ziet het er slecht uit om een ​​website te hebben die niet goed laadt. In plaats daarvan is een minimaal ontwerp gemakkelijker te laden op elk apparaat, waardoor de kans groter is dat klanten op de site blijven.

Makkelijker om de website te onderhouden

Aan elke website moet onderhoud worden gedaan. Vaak is het niet iets waar ontwikkelaars naar uitkijken vanwege hoe complex websites kunnen zijn. Simpelere websites zijn makkelijker te onderhouden, er is minder kans dat er iets fout gaat tijdens het onderhoud en het onderhoud kan snel worden gedaan omdat er minder te doen is. Door te kiezen voor een minimaal ontwerp en onderhoud makkelijker te maken, is het mogelijk om de website bij te houden en ervoor te zorgen dat bezoekers altijd een goede gebruikerservaring hebben.

Makkelijker een responsief ontwerp maken

De bezoekers van vandaag bekijken niet alleen websites op computers. Ze gebruiken ook smartphones en tablets, en deze zijn er in een groot aantal verschillende formaten. Bij complexe website-ontwerpen kan het lastig zijn om een ​​responsive design te maken dat er op alle apparaten goed uitziet en toch bruikbaar is voor bezoekers. Wanneer het ontwerp eenvoudig of minimalistisch is, is het veel gemakkelijker om de website responsive te maken en zullen bezoekers elke keer dat ze bezoeken dezelfde ervaring hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Websites zijn tegenwoordig vaak te ingewikkeld zonder een goede reden. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, waaronder onderhoud, laden en gebruikerservaring. Om de beste gebruikerservaring te creëren en ervoor te zorgen dat bezoekers altijd de informatie vinden die ze zoeken, is een eenvoudig website-ontwerp een veel betere keuze. Hoewel er minder op elke pagina staat, kan het veel krachtiger zijn en meer leads voor het bedrijf opleveren.

Bron: Guillaume Dornier