Slechts ongeveer 20% van uw exemplaar wordt gelezen. De rest wordt gewoon gescand. Ik weet zeker dat je de statistiek eerder hebt gehoord. Het is niets nieuws. Hoewel het misschien beangstigend of frustrerend klinkt, is het een feit in het leven van copywriting. Dus wat doe je daarna? Geef op? Wat maakt het uit als er toch maar zo’n 20% wordt gelezen?

Het maakt een wereld van verschil. Vooral als je begrijpt dat er enkele delen van je exemplaar zijn die vrijwel gegarandeerd worden gelezen. Als u weet wat deze zijn en eraan werkt om ze te versterken, zult u zien dat uw conversies dramatisch toenemen, of uw exemplaar nu gericht is op online of offline promoties.

KRANTENKOPPEN

Koppen zijn altijd de belangrijkste sectie in een kopie geweest en zullen dat altijd blijven. Ze zijn het eerste dat wordt gelezen en hebben de grootste invloed op de vraag of een van de andere exemplaren wordt gelezen. De verhalen die je op internet hebt zien rondzwerven over marketeers die minieme wijzigingen in een kop hebben aangebracht en hun conversiepercentages hebben verdrievoudigd, zijn waar. Het gebeurt constant. In feite is het mij overkomen.

Koppen en subkoppen kunnen uw bezoekers helpen om dieper in uw tekst te lezen. Als u een structuur van progressieve koppen opzet (http://www.marketingwords.com/articles/articles_progressheadlines.html), heeft u een betere kans om uw punt over te brengen. Besteed veel aandacht aan je kop. Het is de krachtpatser van uw exemplaar.

ONDERSCHRIFTEN

Bijschriften begonnen met krantenjournalisten. Als ze een foto met een verhaal lieten lopen, voegden ze er een paar woorden aan toe om uit te leggen van wie of van wie de foto was. Mensen maakten er een gewoonte van om naar de bijschriften te zoeken om het belang van de afbeelding te relateren aan de informatie die ze ontvingen. Dit geldt nog steeds. Bijschriften in reclameteksten worden veel gelezen. Verspil geen ruimte!

EERSTE ZINNEN

Als je iets scant — een artikel, een boek, een krant, een tijdschrift, een website — wat lees je dan? Bijna iedereen leest de eerste zin van elke alinea. Deze zinnen zijn van vitaal belang om uw potentiële klanten genoeg interesse te wekken om te blijven lezen. Als je uitzonderlijke eerste zinnen maakt, gebeurt er een van de twee dingen. Eén: de prospect zal eerder geneigd zijn om de kopie te blijven lezen. Twee: de eerste zinnen in elke alinea zijn voldoende om hem/haar te overtuigen om te kopen.

EERSTE IN OPGESLAGEN LIJST

Net als bij de eerste zin in elke alinea, lezen mensen ook bijna altijd het eerste item in een lijst met opsommingstekens. Als het thuiskomt, kunnen ze blijven lezen. Maar, wetende dat je hun aandacht minstens één seconde hebt, zorg er altijd voor dat je eerste opsommingsteken extreem krachtig en aanlokkelijk is.

PS’s

Een direct mail of webverkoopbrief schrijven? De PS is een andere hotspot. Profiteer van dit onroerend goed. Herhaal aanbiedingen, herinner lezers aan bonussen, versterk garanties of vat tijdelijke aanbiedingen samen. Dit gedeelte is de laatste pitch voordat uw lezer uw exemplaar handelt of vernietigt, dus zorg ervoor dat het telt.

Is je iets opgevallen aan deze vijf rubrieken? Waarom denk je dat ze vrijwel gegarandeerd worden gelezen in een exemplaar? Ze zijn ongebruikelijk. Ze zijn beperkt. Ze vallen op. Ze zijn in het oog springend.

U heeft slechts een beperkt aantal koppen en subkoppen in kopie. Ze worden bijna altijd gecompenseerd door vet of onderstreping, zodat ze gemakkelijk de aandacht van de lezer trekken. Bijschriften verschijnen alleen als er afbeeldingen zijn. Ze komen niet overal in de kopie voor. Eerste zinnen zijn ook zeldzaam. Slechts één zin in elke alinea kan de eerste zijn. Dit vertelt de lezer om door te gaan of naar een ander gedeelte te springen dat mogelijk interessanter is. De eerste vermeldingen in lijsten met opsommingstekens zijn ongebruikelijk opgemaakt en trekken de aandacht van de lezer. PS’en? Er is er maar één, en omdat het het laatste is wat op de pagina staat, valt het meestal ook op.

Deze zeldzame elementen geven je vijf gegarandeerde kansen om nieuwsgierigheid op te bouwen, voordelen te promoten, interesse te wekken en verkopen te sluiten. Als je het nog niet eerder hebt gedaan, is dit het moment om je exemplaar te bekijken om er zeker van te zijn dat je het meeste uit deze mogelijkheden haalt.

© 2005 http://www.copywritingcourse.com

Bron: Karon Thackston