Je hebt ze waarschijnlijk allemaal al eens gehoord. SEO is gewoon een kwestie van dit doen en dat aanpassen. Nou, er is een beetje meer om het goed te doen. Vermijd koste wat kost deze 6 SEO-mythes en je bent op de goede weg.

1. SEO is eenvoudig.

Misschien voor de pro’s die het elke dag doen, de hele dag door. Zelfs dan is er een leercurve en om de curve bij te houden, moet het leren altijd doorgaan. Dat gezegd hebbende, zoekoptimalisatie is niet per se een moeilijke zaak – het vereist alleen ervaring, toegepaste kennis en de tijd om het allemaal te laten gebeuren.

2. SEO is ingebouwd in mijn thema.

Geloof het niet. Hoewel veel websitethema’s reclame maken voor hun “SEO-vriendelijkheid”, betekent dit in feite dat ze klaar zijn om SEO-geoptimaliseerd te worden. Zonder een allesomvattende benadering van het optimaliseren van de volledige voltooide site (met alle inhoud), is het onmogelijk om op welke manier dan ook echt te optimaliseren. Het optimaliseren van de sitecode is één ding, maar het optimaliseren van het hele pakket is een heel ander verhaal. Bovendien is dit nog een goede reden om het gebruik van op thema’s of sjablonen gebaseerde sites te vermijden.

3. SEO is gewoon een kwestie van metatags.

Niet zo. Metatags zijn relevant en spelen een belangrijke rol in de algehele SEO-factor van een site, maar het is maar een klein stukje van de totale taart, om zo te zeggen. In 1998 was het optimaliseren van alleen metatags een geweldige manier om hoog te scoren. Anno 2010 is het eigenlijk maar een bijkomstigheid.

4. SEO vereist dat ik honderden inkomende links krijg.

Misschien misschien niet. Het hebben van slechts een paar echt goede backlinks is meestal beter dan het hebben van tientallen irrelevante, inkomende links van lage kwaliteit. De sleutel tot liken en SEO is het onderhouden van een uitgebalanceerd linkprofiel dat streeft naar allerlei soorten links met allerlei ankertekst. Links moeten natuurlijk zijn.

5. SEO is gewoon een kwestie van veel content produceren.

Het hebben van meer inhoud helpt zeker… als het goed gepland is en iets waardevols oplevert voor de bezoekers. Maar het toevoegen van veel opvulmateriaal in de hoop de positie van zoekmachines te verbeteren, is niet echt een verstandige strategie.

6. SEO betekent dat ik een kunstmatig hoge trefwoorddichtheid moet gebruiken in mijn websitekopie.

Forceer trefwoorddichtheid in artikelen niet. Hoewel het een goede zaak is om uw getargete trefwoordzinnen stevig in uw exemplaar weer te geven, is er ook een dunne lijn waar nuttig zijn overgaat in spam. Richt u nooit primair op een percentage, aantal of zoekwoorddichtheid, maar probeer eerst inhoud van hoge kwaliteit te creëren die door uw bezoekers wordt gewaardeerd.

Bron: Julia Pritchard