De wereld van onroerend goed ondergaat dramatische veranderingen en ik bedoel niet de huidige marktomwentelingen die worden veroorzaakt door de verandering van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt.

Onafhankelijk van het prijspeil zal er altijd sprake zijn van aan- en verkoop van woningen. Maar de manier waarop mensen huizen zoeken en vinden, bevindt zich midden in een dramatische verandering. Het internet is de grote gelijkmaker, maar ook de grote differentiator.

Mensen die online zoeken, zijn zich niet bewust van uw prestaties, in het begin is iedereen gelijk. Als uw website niet het ontwerp en de services biedt die mensen waarderen, zullen ze niet lang genoeg blijven om erachter te komen. Hier kun je je onderscheiden.

Maar ontwerp en functionaliteit zijn een secundair probleem bij het probleem van hoe je in de eerste plaats gevonden kunt worden. Gebruik de analogie van websites die online visitekaartjes zijn. Nieuwe visitekaartjes worden niet bovenaan de stapel gelegd, maar helemaal onderaan. Klanten pakken visitekaartjes van de bovenkant van de stapel. SEO of zoekmachineoptimalisatie houdt zich bezig met pogingen om uw visitekaartjes verder op de stapel te krijgen, zodat klanten uw site kunnen vinden via populaire zoekmachines.

Je hebt dus een nieuwe website. Je hebt dus eigenlijk net je visitekaartjes laten drukken, maar niemand weet ze te vinden. Of nog dramatischer, je weet niet eens of iemand je visitekaartjes oppakt en je weet niet of je visitekaartjes al op de grote stapel liggen.

Ik zou SEO definiƫren als de inspanningen om de website doelbewust hoger op de resultatenpagina te plaatsen als reactie op een zoekopdracht bij een reeks zoekmachines.

Maar er zijn duizenden zoekmachines. Waar. Maar op 3 na zijn ze allemaal niet relevant voor uw optimalisatie-inspanningen. Google, Yahoo en MSN controleren ongeveer 98% van alle zoekopdrachten op internet. Focus op de drie grote zoekmachines en de rest komt vanzelf.

Wat valt er te optimaliseren? Het doel is gevonden te worden door mensen die zoeken naar dingen die u op uw website aanbiedt. Wanneer mensen zoeken, doen ze dit tekstueel door een zoekterm of woordgroep op te zoeken. Om je site te optimaliseren moet je eerst weten op welke zoekwoorden of trefwoorden je gevonden wilt worden. Aangezien ik onroerend goed beoefen in Aspen, Colorado, zou de geschikte zoekterm “Aspen Real Estate” kunnen zijn.

Zorg ervoor dat u uw zoekwoorden en woordgroepen op uw startpagina herhaalt. Maak van de belangrijkste sleutelzin een kop en typ deze in een vetgedrukt lettertype.

Het is belangrijk om te begrijpen dat zoekmachines geautomatiseerde computersystemen zijn die door mensen zijn geprogrammeerd om de inhoud van het web te evalueren zonder menselijke tussenkomst. Dit betekent dat zoekresultaten zijn gebaseerd op een zogenaamd computeralgoritme. Dit is in feite een reeks instructies voor de computer om bepaalde criteria te evalueren en de resultaten te vertalen in een volgorde van belangrijkheid. De belangrijkste website eerst, de minst belangrijke website als laatste.

De kunst en wetenschap van Search Engine Optimization is om te proberen te begrijpen waar de zoekmachines naar op zoek zijn in een goede site en vervolgens de zoekmachine precies dat te geven. Het Google-zoekmachinealgoritme kijkt waarschijnlijk naar honderden verschillende criteria. Het is zo complex dat zelfs de technici binnen Google het hele plaatje niet kennen. Nou, je zou kunnen zeggen, hoe zouden geen Google-medewerkers dan moeten weten wat ze moeten doen?

In principe zijn de belangrijkste basisprincipes van wat een goede website maakt bekend. Google gebruikt bijvoorbeeld een gepatenteerd wiskundig concept dat ze ‘Page Rank’ noemen aan de basis van hun systemen. Links worden gezien als stemmen. Hoe meer links naar een website verwijzen, hoe belangrijker die website moet zijn. Hoe belangrijker de website is dat er op een andere website wordt gestemd, hoe meer gewicht die stem krijgt.

Probeer dus mensen over te halen om naar uw website te linken. Het is belangrijk om te weten dat links van websites die hetzelfde onderwerp hebben als uw website belangrijker lijken dan links van websites die niet bij het onderwerp passen. Links van andere onroerend goed gerelateerde websites zijn belangrijker voor mijn website dan links van websites die speelgoed promoten.

Zoekmachines houden van inhoudrijke websites. Hoe meer pagina’s met nuttige inhoud, hoe beter. Blogs zijn een geweldige manier om gedurende een bepaalde periode geweldige inhoud over het onderwerp te verzamelen. Dit is des te belangrijker omdat zoekmachines houden van websites die regelmatig nieuwe inhoud hebben.

DMOZ.org is een door mensen samengestelde directory van websites. Lees hun instructies aandachtig en plaats uw website in een relevante categorie. Yahoo en Google gebruiken deze directory en het helpt om vermeld te worden.

Genereer een sitemap en plaats het xml-bestand op uw webserver. Een sitemap is in feite een lange lijst met al uw webpagina’s in een formaat dat leesbaar is voor computerprogramma’s die door zoekmachines worden gebruikt om op internet te surfen. Deze programma’s worden “bots” of “spiders” genoemd. Dit zal de zoekmachines helpen om alle pagina’s op uw website te vinden. Onthoud dat hoe meer webpagina’s de zoekmachine kent, hoe beter voor u.

Zoekmachines kunnen bepaalde inhoud niet lezen. Grafische inhoud is zo’n ding. Als uw site voornamelijk uit afbeeldingen bestaat, zal de zoekmachine niet begrijpen waar uw site over gaat en deze daarom niet aanbieden als resultaat van een zoekopdracht. Zorg ervoor dat uw site tekstrijk is.

Vastgoedwebsite kan pagina’s hebben voor de verschillende onderverdelingen in het gebied dat wordt bediend. Schrijf een blog over het eigendom van de week. Voeg een sectie met “Veelgestelde vragen” toe. Schrijf over jezelf en geef mensen een biografie over jou. Leg het koop- en verkoopproces uit. Verkoopstatistieken aanbieden. De lijst gaat verder.

Download een programma zoals “Advanced Web Ranking” om de zoekmachines te doorzoeken op zoekresultaten die uw trefwoorden bevatten. Optimalisatie is leuk als je resultaten begint te zien. Maar handmatig zoeken naar uw website in de zoekresultaten is arbeidsintensief en goed werk voor een geautomatiseerd programma.

Lees webforums en een paar boeken over SEO als je eenmaal voorbij de basis bent. Het vakgebied evolueert voortdurend en er valt nog veel te leren.

Bron: Toby Munk