Definitie van auteursrecht en copywriting

Je kunt auteursrecht aanvragen of je kunt wat copywriting aanvragen, maar dat zijn totaal verschillende dingen. In het eerste geval vraag je om een ​​document dat je het recht geeft om iets te publiceren. In de tweede vraag je om een ​​schrijfopdracht. Schrijvers brengen ze vaak in de war.

auteursrechten

Een copyright is een juridisch document dat is uitgegeven door de sectie Copyright van het United States Patent Office. Daarin staat dat de persoon die op het document wordt genoemd als auteur het recht heeft om het geschreven materiaal dat in het document is vermeld, te publiceren. Dat betekent niet dat de genoemde persoon de kopie daadwerkelijk heeft geschreven, alleen dat hij of zij het wettelijke recht heeft om deze te publiceren.

Het is niet nodig om iets te copyrighten. Juridisch, zodra een persoon woorden op papier zet, worden ze beschermd door een auteursrecht, of een overheidsdocument nu is verkregen of niet. Praktisch gezien, als je iets schrijft en ik vraag er copyright op aan en krijg het, dan zal het moeilijk voor je zijn om te bewijzen dat je het hebt geschreven.

Van de POV van de tech-schrijver is het een beetje anders. De wet zegt dat werk dat door een werknemer is gemaakt in het kader van zijn of haar dienstverband, of een speciaal besteld of in opdracht gemaakt werk een “werk gemaakt voor verhuur” is en de werkgever wordt beschouwd als de auteur. Als je betaald wordt om iets voor iemand anders te schrijven, heb je daar geen recht op.

In de juiste vorm is het woord:

– copyright: het recht om te publiceren

‘Ze bezit het auteursrecht op dat boek.’

– auteursrechtelijk beschermd: de voorwaarde om onder een auteursrecht te vallen

“Je kunt dat niet publiceren omdat het auteursrechtelijk beschermd materiaal is.”

– copyrighting: het verkrijgen van een copyright

“Ik heb hier copyright op, zelfs terwijl ik het schrijf.”

Er is geen vorm als copyright of copywrite die correct is geassocieerd met deze definitie, hoewel de spellingcontrole van Microsoft Word copywriten accepteert als een correcte spelling (maar niet zegt waarvoor), en copywriten verschijnt overal op het web in plaats van auteursrechtelijk beschermd.

Copywriting

Copywriting is het creëren van een kopie of inhoud. Over het algemeen verwijst de term naar schrijven in de zin van het creëren van niet-technisch materiaal. Het is anders dan het soort schrijven dat tech-schrijvers doen. Sommige banen waarvoor copywriting nodig is, zijn marketingbrochures, tijdschriften, kranten en op de consument gerichte communicatie. Als je een schrijver bent, ben je misschien een copywriter.

Bonus

Hier is nog een vergelijking om voorzichtig mee te zijn. Als je toneelstukken wilt schrijven, wil je toneelschrijver worden. Ja dat klopt. Je moet goed schrijven als je schrijft over het schrijven van toneelstukken. We gebruiken Wright bijna nooit alleen. Het wordt meestal gebruikt in samengestelde woorden zoals wagenmaker, millwright of wainwright. We zien het veel als een naam; Frank Lloyd Wright of Wright/Patterson vliegbasis.

Wright heeft dezelfde geschiedenis als Smith. Een smid was iemand die een soort metaal bewerkte met een hamer; smid, smid, zilversmid. Een wright was een ambachtsman die iets maakte. De naam van het beroep werd de naam van een persoon.

Iemand die toneelstukken maakt, is een toneelschrijver. Toegegeven, hij schrijft ze misschien, maar hij is geen toneelschrijver. Ik denk dat je zou kunnen stellen dat een persoon die copy schrijft een copywriter is, maar het wordt niet op die manier gebruikt.

Bron: Bryan S. Adar