Het ontwerpen van een hoogwaardige, unieke website vereist de juiste combinatie van kunst, technologie en communicatieve vaardigheden. Het is van vitaal belang voor het succes van elk professioneel websiteproject dat de klant actief betrokken is bij het helpen van de ontwerper bij het identificeren en begrijpen van hun ware wensen en behoeften. Webdesigners treden op als creatieve coach en vertaler van ideeën. Door ideeën om te zetten in concepten, feedback van klanten te integreren en snel prototypes te maken, ontstaat er een hands-on, evolutionaire workflow voor de klant, met maximale resultaten en een prettige klantervaring.

Stap 1: Leer een beetje (of veel) over het bedrijf van de klant

Zodra een klant zich ertoe heeft verbonden een nieuwe website te bouwen, is het tijd om in te graven en iets te leren over het bedrijf en de specifieke vereisten. Dit kan gedaan worden door middel van een eenvoudige vragenlijst voor kleinere sites, of kan vele uren consultatie vergen voor grotere sites. Enkele van de gestelde vragen zijn: doelstellingen en doelstellingen van de website, doelgroep, kleur- en stijlvoorkeuren, voorbeelden van voorkeurswebsites, enz. Als een klant al specifieke tekst en afbeeldingen heeft die hij graag zou willen hebben (misschien uit een bestaande brochure of catalogus) is het tijd om de bestanden en informatie met de ontwerper te delen, en de ontwerper zal deze op zijn beurt beoordelen en een objectieve mening delen over het nut en de kwaliteit van de door de klant geleverde materialen. Als er nog geen domeinnaam voor de site bestaat, is dit een goed moment om een ​​naam te kiezen en deze te laten registreren. De ontwerper kan op dit gebied zo weinig of zo veel helpen als nodig is. Zodra alle informatie is ontvangen, wordt er direct begonnen met het ontwerp van de website op maat. Het delen van ideeën en betrokkenheid van klanten wordt altijd toegejuicht en aangemoedigd.

Stap 2: Bekijk ontwerpconcepten en kies een richting

Normaal gesproken heeft een klant binnen een paar dagen de eerste ontwerpconcepten om te beoordelen. Sommige projecten kunnen aanzienlijk langer duren om deze beginfase te bereiken, afhankelijk van het niveau van onderzoek en ontdekking dat voor de klant wordt gedaan op andere gerelateerde en mogelijk onderling afhankelijke gebieden, zoals het ontwerpen van een nieuwe huisstijl (logo en volledig merk) of het bouwen van een informatievoorziening systeemoplossing in de website. Het ontwerp en de lay-out van de startpagina en de binnenpagina’s van het eerste niveau komen op de eerste plaats. Dit biedt de klant inzicht in de mogelijkheden en hoe verschillende ideeën op verschillende niveaus samenwerken. Vervolgens wordt er een geselecteerd voor verdere verfijning. Bestaande werken van de ontwerper kunnen vaak als uitgangspunt worden gebruikt en worden aangepast om een ​​unieke, maar toch vertrouwde look en feel te creëren. In het geval dat de klant besluiteloos is of niet verliefd wordt op een van de eerste concepten, zullen aanvullende ontwerpen worden gepresenteerd. Nadat een ontwerp- en lay-outconcept is gekozen, worden wijzigingen aan dat ontwerp- en lay-outconcept doorgevoerd totdat de klant helemaal tevreden is.

Stap 3: Review herzieningen en vraag om feedback

Zodra het ontwerp en de lay-out zijn goedgekeurd en afgerond, wordt gedetailleerde inhoud ingevoerd met behulp van de geselecteerde ontwerprichtlijnen voor consistentie en schoonheid. Content kan in bijna elk elektronisch formaat worden aangeleverd, zoals e-mail, Word of zelfs gescande tekst. Bij grotere consultatieve webprojecten kan content voor de klant worden gecreëerd als onderdeel van een algemene marketing- en brandingcampagne. Voor afbeeldingen kan inhoud worden gemaakt door het ontwerpteam, geleverd door de klant, of in sommige gevallen gekocht of op maat gemaakt door de ontwerper. Er is ook de mogelijkheid om beeldmateriaal te kiezen uit een galerij met royalty-vrij werk van hoge kwaliteit zonder extra kosten. Beschrijf gewoon wat er gewenst is en de ontwerper kiest de perfecte afbeeldingen voor de klus. Of, indien gewenst, kan de klant de afbeeldingen zelf kiezen en de ontwerper zal zeker helpen bij het proces op een niveau waar de klant zich prettig bij voelt. Door de klant geleverde inhoud kan worden geleverd zodra deze is verkregen – er is geen reden om te wachten tot de webpagina’s zijn ontworpen. In feite worden vaak de beste ontwerpconcepten geboren uit de inhoud.

Stap 4: Voltooi uw website.

Alle concepten en revisies zijn online te bekijken en er is altijd een open communicatiekanaal naar de ontwerper. Zodra de klant volledig tevreden is met de voltooide website, wordt hoogwaardige websitehosting aangeboden of kan de website worden geïmplementeerd bij een externe host naar keuze van de klant, zolang de juiste beveiligingstoegang en de benodigde softwaretools beschikbaar zijn.

Bron: Bernard Peh