SEO staat voor Search Engine Optimization en is een reeks methoden die zich richten op het verbeteren van de positie van een website in de lijst met zoekmachines. Evenzo kan SEO ook worden beschouwd als een subset van zoekmachinemarketing. De term verwijst ook naar een branche van consultants die namens de sites van klanten optimalisatieprojecten uitvoeren.

Methoden voor zoekmachineoptimalisatie kunnen worden onderverdeeld in white hat SEO’s en black hat SEO’s. De zoekmachines voor het bouwen van inhoud en het verbeteren van de kwaliteit van de site keuren vaak white hat SEO-methoden goed. De black hat SEO gebruikt echter vaak methoden en trucs zoals cloaking en spamdexing. In feite is er een argument waarin white hatters beweren dat black hat-methoden een poging zijn om zoekranglijsten op oneerlijke wijze te manipuleren, en de zwarte hoedenmakers stellen dat alle SEO een poging is om ranglijsten te manipuleren.

Er worden verschillende soorten vermeldingen weergegeven op de resultaatpagina’s van zoekmachines, die voornamelijk pay-per-click-advertenties, betaalde inclusievermeldingen en organische zoekresultaten bevatten. SEO richt zich op het bevorderen van de doelen van een website door het aantal en de positie van de organische zoekresultaten voor een breed scala aan relevante zoekwoorden te verbeteren. SEO-strategie kan zowel het aantal als de kwaliteit van bezoekers aanzienlijk verbeteren, die de actie voltooien die door de site-eigenaar is bedoeld. Zoekmachineoptimalisatie biedt op zichzelf staande diensten, voornamelijk voor een grotere marketinginspanning en kan zeer effectief zijn als het wordt opgenomen bij de initiĆ«le ontwikkeling en het ontwerp van een site.

De kosten van pay-per-click-advertenties kunnen echter enorm zijn voor concurrerende zoektermen met een hoog volume. Aan de andere kant kan een goede positie in de organische zoekresultaten hetzelfde gerichte verkeer aanvullen met een aanzienlijke potentiƫle besparing. Als de optimalisatiekosten lager zijn dan de advertentiekosten, kunnen site-eigenaren zelfs kiezen voor een organische zoekopdracht om hun site te optimaliseren.

Met de vergroting van e-commerce kan zoekmachineoptimalisatie een cruciaal proces zijn voor elke bedrijfsorganisatie, aangezien SEO enorm helpt bij het targeten van de uiteindelijke klanten.

Bron: Seth Miller