Reagerend ontwerp

Met een responsive webdesign kan een pagina zich aanpassen aan de schermresolutie van het apparaat van de gebruiker. Afbeeldingen worden groter of kleiner om in de ruimte te passen, terwijl tekst en de rest van de elementen zich ook aanpassen om te passen naarmate de ruimte groter of kleiner wordt.

Pluspunten

Snelle ontwikkeltijd: aangezien een site zich kan aanpassen aan meerdere apparaten, verkort dit de ontwikkeltijd.

Weinig onderhoud: responsieve sites zijn van nature minder ingewikkeld dan adaptieve sites. Als er iets aan de site moet worden gewijzigd, is hiervoor slechts één wijziging nodig. Als het gaat om adaptieve sites, moeten er op meer dan één plek wijzigingen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat de wijzigingen worden overgedragen naar mobiele apparaten.

Op dit moment wordt een responsive webdesign aanbevolen door Google.

Toekomstbestendig: hoewel niets toekomstbestendig is, kunnen responsieve sites, omdat ze van nature flexibel zijn, zich aanpassen aan meer schermresoluties. De meeste adaptieve sites zijn gemaakt om op een desktop en mobiel apparaat te passen, maar veel bevatten geen tablets, maar bieden alleen een desktopversie of een mobiele versie. Een responsive webdesign zorgt ervoor dat de site goed kan worden geregistreerd op een tablet zoals een iPad.

nadelen

Omdat responsieve herontwerpen extra werk vergen, zijn ze duurder dan adaptieve. Wanneer ze echter zijn voltooid, vereisen responsieve sites minder onderhoud in vergelijking met adaptieve sites, wat op de lange termijn algemene besparingen oplevert in termen van kosten voor webontwikkeling.

Als u ervoor kiest om een ​​site Responsive te maken, moet u de hele site opnieuw ontwerpen en niet alleen een mobiele sjabloon toevoegen. Dit kan een voordeel zijn, aangezien de website er goed uitziet op zowel desktop als mobiele apparaten en een consistente gebruikerservaring biedt.

Adaptief ontwerp

Een adaptieve site is vergelijkbaar met het hebben van twee verschillende websites, waarvan de ene is ontworpen om op een desktop te passen en de andere op een mobiel apparaat. Met het gebruik van JavaScript en andere elementen krijgen gebruikers verschillende versies van een site te zien, afhankelijk van het type apparaat dat wordt gebruikt.

Pluspunten

Met een adaptief ontwerp wordt een mobiele site afzonderlijk van een desktopsite gebouwd, zodat zowel logo’s, afbeeldingen als resource-intensieve processen en bandbreedte ofwel kunnen worden uitgesloten op de mobiele versie van de sites of beter kunnen worden geoptimaliseerd voor mobiel gebruik, waardoor een snellere website. Het is belangrijk om na te denken over de activa die voldoen aan de behoeften van gebruikers.

De huidige desktopsite hoeft niet opnieuw te worden ontworpen. Als u tevreden bent met de huidige site, kunt u deze laten zoals hij is en een tweede mobiele versie laten ontwikkelen.

Er kan een link naar de desktopversie van de site worden gegeven, zodat gebruikers de versie van de site kunnen kiezen die ze willen zien.

Een dergelijk ontwerp kan worden gemaakt om op mobiele apparaten te passen. Met een responsive webdesign kan één ontwerp met alle soorten apparaten werken, terwijl met een adaptief ontwerp een ontwerp speciaal voor mobiele telefoons kan worden gemaakt.

Bron: Karina Popa