Heb je een back-up van al je website- en bedrijfsgegevens?

Een plotselinge aanval op uw webhosting of een fout van een medewerker kan zonder waarschuwing grote schade aanrichten.

Hetzelfde geldt voor alle informatie over uw bedrijf die op uw computer is opgeslagen. Als uw computer plotseling geïnfecteerd raakt met een virus en u uw harde schijf moet formatteren, heeft dit waarschijnlijk een grote impact op uw bedrijf.

Dus wat moet u doen om u voor te bereiden op gegevensverlies?

Zijn uw website en domeinnaam veilig voor gijzeling? Lees ons artikel: Uw digitale bedrijfsactiva VEILIG houden om gegijzeld te worden

Een back-up maken van uw website

Soms zijn website-hacks misschien niet voor de hand liggend en moet u echt opletten voor verdachte activiteiten.

Helaas kunnen hackers meer doen dan alleen uw website kapot maken. In het verleden zijn sommige websites in het geheim gekaapt met nieuwe informatie die zonder hun medeweten is toegevoegd.

De reden kan zijn dat een andere website uw gebruikers volgt of controleert wat u doet om een ​​concurrerend bedrijf te helpen. Controleer uw pagina’s op ongebruikelijke inhoudstoevoegingen en op nieuwe plug-ins die u niet zelf heeft toegevoegd.

Als je iets merkt, heb je een probleem. Zonder back-ups van je website kan dat probleem heel moeilijk op te lossen zijn.

Probeer deze gratis malware- en beveiligingsscanner van Sucuri om te zien of je momenteel een probleem hebt.

Met back-ups kunt u dingen in een paar klikken repareren!

Het maken van een back-up van uw website kan al iets zijn zonder dat u het weet. Neem contact op met uw webhost en kijk of u automatische back-ups al hebt ingeschakeld en zorg ervoor dat u begrijpt hoe u een “rollback” kunt doen waarbij u een eerdere versie van uw website kunt herstellen waarvan een back-up is gemaakt voordat u een fout tegenkwam.

Zo herstel je letterlijk met een paar klikken je website en bespaar je jezelf een hoop stress.

Als je geen back-ups hebt, kijk dan of je CMS (zoals WordPress) een back-uptool/plug-in heeft die je kunt gebruiken. Er zijn veel gratis opties om uit te kiezen, afhankelijk van hoe uw website is gebouwd, zoals UpdraftPlus voor WordPress.

Als uw website 100% op maat is, kunt u het gemakkelijkst een File Transfer Protocol-tool zoals Filezilla gebruiken en uw website handmatig naar uw pc downloaden. Vervolgens kunt u dat opslaan in een cloudopslagservice of een externe harde schijf voor het geval u ooit problemen ondervindt en een functionele versie van uw site nodig heeft. Als uw website niet erg groot is, kunt u de inhoud zelfs zippen en naar uzelf e-mailen.

Als je liever hebt dat iemand anders de beveiliging van je website en back-upmaatregelen voor je regelt, neem dan contact met ons op, want we hebben een maandelijks onderhoudsplan om deze last van je schouders te nemen.

Een back-up maken van uw bedrijfsgegevens

De meeste ondernemers en eigenaren van kleine bedrijven hebben hun bedrijf op hun computer.

Hoewel er in uw e-mail naar veel bestanden kan worden gezocht, wilt u niet beginnen met het doorzoeken van e-mails op zoek naar spreadsheets. Het is dus een heel goed idee om periodieke back-ups van uw computergegevens te maken.

Dit proces is eenvoudig en kan een routinematige gewoonte worden als je het een paar keer hebt gedaan.

De eerste stap zal daadwerkelijk helpen met iets dat hierboven in het back-upgedeelte van de website wordt genoemd en dat is om Winzip of Winrar te gebruiken.

Deze programma’s comprimeren de bestanden tot één bestand, zodat je alles op één plek hebt. Sommige e-mails beperken het verzenden van deze bestandstypen om veiligheidsredenen, dus voor deze bestanden wilt u waarschijnlijk een back-up van de gegevens maken met een gratis cloudopslagsysteem zoals GDrive of Dropbox.

Nadat u Winzip of Winrar hebt geïnstalleerd, kunt u met de rechtermuisknop op de map op uw bureaublad klikken met al uw bedrijfsinformatie en eenvoudig selecteren om toe te voegen aan archief. Hiermee wordt de geplette kopie van alles in die map gemaakt voor eenvoudige opslag.

Ga dan gewoon naar het opslagpunt van uw voorkeur en voeg het archiefbestand toe! U kunt naar een externe schijf slepen of deze aan een cloud toevoegen. Hoe dan ook, je hebt al die informatie binnen handbereik wanneer je het nodig hebt.

Voorkom rampen en implementeer!

Dit lijken misschien triviale dingen voor u of een groot gedoe om mee om te gaan… totdat u ze nodig heeft.

Iedereen die een gehackte website of een gecompromitteerde harde schijf heeft meegemaakt, weet dat achteraf 20/20 is en de woorden ‘had ik maar…’ plotseling helaas normaal geworden.

Back-ups zijn als het verversen van olie en moeten periodiek worden gedaan om ervoor te zorgen dat uw bedrijf blijft draaien zonder verwoestende onderbrekingen.

Bron: Susan Friesen