We krijgen vaak verzoeken binnen om mensen te helpen bij het bouwen van hun websites – geen verrassingen daar; we zijn tenslotte een webdesignbedrijf.

Maar deze verzoeken moeten vaak worden vertaald vanuit een of andere vorm van Klingon of andere vreemde taal, omdat het vaak voelt alsof de potentiële klant slechts een vluchtig bezoek brengt aan planeet aarde.

Een paar voorbeelden:

“Hallo, ik zou graag een advertentiebedrijf (sic) willen starten waarmee ik geld kan verdienen terwijl mensen op mijn web surfen. Het probleem is dat ik gewoon niet genoeg informatie over Enzine heb.”

“Ik heb een website nodig die ik kan gebruiken om klanten online te laten registreren en bieden, en die ook een functie moet hebben waar gebruikers tokens kunnen kopen.”

“Ik wil een web-, grafische en zoekmachine-software hebben. Als je dat niet kunt, kun je de software niet voor mij ontwerpen, wat dacht je ervan om een ​​​​zoekmachine-offerte te geven. Ik wil slechts 5 pagina’s en de rest zal ik doen. Ik ben een webdesigner, dus ik vind het moeilijk om een ​​zoekmachine voor mezelf te ontwerpen.”

We krijgen ook verzoeken van mensen die Facebook-klonen, eBay-achtige sites of een winkelwagentje ‘zoals Amazon’ willen hebben.

Een van de grootste problemen lijkt die van onrealistische verwachtingen van wat een website wel of niet kan doen en hoeveel het zal kosten.

Wat mensen zich niet realiseren zijn enkele van de volgende factoren:

  1. Het is veel moeilijker om ‘geld te verdienen op internet’ dan andere mensen je willen doen geloven. Het is in het belang van internetmarketeers en andere ‘goeroes’ om u te laten geloven dat geld verdienen met een website zo eenvoudig is als een fluitje van een cent. De harde waarheid is dat het maken van winst uit een website echt, heel moeilijk is, vooral een die hoog mikt. Zelfs enorm succesvolle internetinspanningen zoals Facebook en Amazon duurden jaren en jaren voordat ze winst begonnen te tonen.
  2. In veel gevallen weten mensen gewoon niet genoeg over internet en hoe het werkt om zo’n onderneming succesvol op te starten. Dat wil niet zeggen dat we mensen kleineren die een onderneming als deze willen starten. We moeten allemaal ergens beginnen, en zelfs Jeff Bezos en Mark Zuckerberg wisten op een gegeven moment niets van internet of websites, maar kom op… er is tegenwoordig een schat aan informatie beschikbaar, evenals deze sites die kunnen worden gebruikt als casussen. Hoeveel kostte Facebook om te implementeren? Het is bekend dat engelinvesteerders honderden miljoenen dollars in de site hebben gestoken. We krijgen dan verzoeken voor sociale netwerksites met duidelijke ‘miljoenen willen verdienen’-aspiraties erachter en wanneer we proberen het budget van de klant te begrijpen, ligt het in de buurt van ongeveer $ 1000 – als we geluk hebben.
  3. Mensen lijken echt te denken dat het bouwen van de site voldoende is. Ze lijden aan de klassieke ‘build it and they will come’-drogreden. Er is geen duidelijk begrip van wat er nodig is om bezoekers naar een site te krijgen, of hoe de site online of offline op de markt kan worden gebracht.

Dit stelt ons als webdesignbedrijf voor een ethisch dilemma. Implementeren we de site en laten we de klant aan zijn lot over? Een versie van ‘take the money and run’? Of vertellen we de klant dat zijn briljante idee nooit zal vliegen. Helaas betekent dit dat we waarschijnlijk ook failliet gaan, aangezien ongeveer 50% van de websites die we bouwen gebaseerd zijn op een gek bedrijfsidee. Het andere alternatief is om niet alleen als webdesignbureau op te treden, maar ook als adviesbureau, het verstrekken van advies, coaching en begeleiding van de klant. Dat is tenslotte echt wat klanten verwachten van een webdesignbedrijf, nietwaar?

De vraag is: hoeveel is dit advies waard en hoe verwerk je het in het businessmodel van het webdesignbedrijf? Dit soort advies en consultancy kost een buitensporige hoeveelheid tijd en moeite en door dat in de kosten van een website te verwerken, worden de kosten nog meer opgedreven – probeer die kosten te verwerken in de ‘nieuwe coole sociale netwerksite die Facebook zal samenvoegen , YouTube en Twitter, genaamd YouTwitFace, site’ en kijk wat er met de websitekosten gebeurt!

Bron: Christine Anderssen