Sinds het midden van de jaren 2000 is minimalisme de drijvende trend achter webdesign. Minimalistisch webdesign is gebaseerd op het idee dat minder meer is als het gaat om het creëren van een aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke website.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van software en het maken van codes begint er echter een nieuwe beweging naar maximalisme op gang te komen. Dus wat is Maximalistisch webdesign?

Als minimalisme basisvormen is, een monochroom palet en alleen het noodzakelijke gebruikt, is maximalisme het tegenovergestelde. Een grootsere, meer betrokken benadering die wordt geassocieerd met overdaad, extravagantie en een diversiteit aan esthetiek die gericht is op het overtreden van de regels en het creëren van een levendiger resultaat. In termen van webdesign betekent dit dat we optimaal profiteren van de nieuwe software en codes die beschikbaar zijn voor ontwerpers, zodat ze de huidige minimalistische inspanningen kunnen doorbreken.

Door maximalistische principes op te nemen bij het ontwerpen van een logo of een website, kan uw merk zich onderscheiden van de massa vanwege de gedurfdere aard van de kleurkeuzes en lay-outs. Facebook of Instagram zijn goede voorbeelden van hoe uw merk kan opvallen, aangezien wanneer u door hun nieuwsfeed scrolt, uw logo en ontwerpstijlen waarschijnlijk van de pagina zullen springen in vergelijking met de lichte of pastelkleurkeuzes die door andere bedrijven zijn gemaakt in de afgelopen jaren.

Natuurlijk loopt maximalisme het gevaar te kleurrijk, te opzichtig en te over-the-top te zijn. In tegenstelling tot zijn minimalistische tegenhanger, die altijd een veilige keuze is, is het mogelijk om te ver te gaan en een terugslag te creëren die niet nodig was. Dit is de reden waarom de beweging weg van minimalistisch webdesign niet snel gaat, althans nog niet, vanwege het potentieel om bezoekers af te stoten.

Attributen van maximalisme

Er zijn bepaalde kenmerken die maximalistisch webdesign onderscheiden van de huidige trend van minimalisme. Een kenmerk is dat de wereld buiten webdesign, inclusief mode, deze nieuwe trend omarmt, wat betekent dat webdesigners op de hoogte zijn van de actualiteit waardoor hun creaties nog diepgaander worden.

Grote kleuren: misschien wel het meest herkenbare kenmerk van deze nieuwe trends is het gebruik van grote, gedurfde kleurenschema’s. Hoe meer, hoe vrolijker het lijkt in termen van hoe kleuren kunnen worden gecombineerd om nieuwe, opwindende composities te maken. Voor webdesigners heeft dit nieuwe, gedurfde gebruik van kleuren een nieuwe wereld van mogelijkheden geopend.

Gedurfde texturen: door kleur te mengen met paletlagen, ontstaat een levendigere presentatie die zorgt voor een opvallend ontwerp. De texturen die nu in achtergronden en in secties van pagina’s te zien zijn, bieden ontwerpers een manier om op een directe manier de aandacht op bepaalde gebieden te vestigen.

Dappere combinaties: deze nieuwe aanpak verbetert niet alleen kleuren en texturen, maar creëert ook nieuwe combinaties van afbeeldingen, graphics en technologie die in het oog springen en een nieuwe, over-the-top look creëren.

Een ander kenmerk is dat alles uit de kast halen een grotere verscheidenheid aan keuzes betekent. Door de nieuwe softwareprogramma’s kunt u ervoor kiezen om elke website onderscheidend, aantrekkelijk en zo opvallend mogelijk te maken. Aangezien verandering altijd positieve golven veroorzaakt, kan de timing van deze nieuwe beweging niet beter zijn.

Opgemerkt moet worden dat minimalisme en maximalisme vaak om de tien tot vijftien jaar van plaats verwisselen, wat te zien is aan modetrends uit verschillende decennia. De jaren tachtig waren tenslotte een gedurfde verandering ten opzichte van de jaren zeventig in termen van kleur, textuur en algehele uitstraling. Hetzelfde kan gezegd worden voor maximalistisch webdesign dat nu de plaats inneemt van minimalistisch webdesign dat sinds het midden van de jaren 2000 domineert.

Bron: Paul Lambden