Elke schrijver heeft ergernissen waar hij of zij van ineenkrimpt. Ik heb er eigenlijk twee.

De eerste is: “Ik wil je bedanken…” Het moet aan mij liggen, want ik zie en hoor het de hele tijd, maar mijn onmiddellijke reactie is altijd “Nou, waarom doe je het dan niet als je wilt naar?”

Het andere is echter een woord dat volgens mij gewoon het teken is van een luie schrijver. Het markeert iemand die niet de moeite neemt om het hele verhaal te vertellen. Het is ook over het algemeen een onwaarheid.

Wat is het woord?

“Behoeften.”

Overal waar u kijkt, kunt u advertenties vinden met de tekst “Bel ons voor al uw (wat dan ook) behoeften.”

Waarom kan de schrijver niet de tijd nemen om te vertellen wat het bedrijf of de persoon eigenlijk te bieden heeft? Vooral sinds geen enkel bedrijf of persoon kan in alle ‘behoeften’ van iemand voorzien.

Als ik een advertentie zou schrijven met de tekst “Ik zal voor al uw copywritingbehoeften zorgen”, zou ik een valse verklaring afleggen. Als iemand me bijvoorbeeld zou bellen om een ​​nieuwsbrief over de aandelenmarkt te schrijven, zou ik nee zeggen. Idem voor een technische handleiding over een elektronicaproduct – of over het coderen op internet. En er zijn een aantal onderwerpen waar ik voor geen geld over zou schrijven.

Wanneer een makelaar zegt: “Bel me voor al uw onroerendgoedbehoeften”, is dat waarschijnlijk ook onjuist. Sommige agenten behandelen residentieel onroerend goed en sommige zijn experts in commerciële en zakelijke transacties. Sommigen verkopen boerderij- en ranchland, terwijl anderen geen idee hebben hoe ze dat moeten doen. Tot nu toe heb ik nog nooit een makelaar ontmoet die bedreven is in het afhandelen van alle soorten onroerendgoedtransacties.

Maar zelfs als iemand bijna alles aankan wat in zijn of haar vak voorkomt, is het effectiever om het uit te spellen en die potentiële klanten te laten zien wat hij of zij te bieden heeft. Waarom zouden ze raden, vooral omdat het woord ‘nodig’ zo vaak verkeerd wordt gebruikt?

Er kan bijvoorbeeld een residentiële loodgieter beschikbaar zijn om een ​​heel huis van begin tot eind te loodgieten, of om reparaties uit te voeren – of beide. Hij of zij kan midden in de nacht al dan niet beschikbaar zijn voor hulpdiensten. Hij zou kunnen werken aan septic tanks of rioolleidingen ontstoppen, en zij kan een expert zijn in het ontdooien van bevroren waterleidingen.

Een grafisch ontwerper kan gespecialiseerd zijn in het maken van posters of boekomslagen of koppen voor webpagina’s, maar is ook bereid om uw visitekaartje of het logo voor uw briefpapier te ontwerpen.

We hebben het allemaal druk vandaag, en vaak haast. Dus als we op zoek gaan naar iemand die een klus voor ons wil doen, zijn we eerder geneigd om de zoektocht op zijn minst te beginnen met iemand die zegt ze doen wat we willen dat gedaan wordt. Niet iemand die simpelweg voor al onze ‘behoeften’ zal zorgen.

Als u veel diensten aanbiedt, kan het een truc zijn om alles wat u aanbiedt over te brengen in de ruimte van een visitekaartje of een kleine advertentie. Maar werk eraan. Gebruik je creativiteit om op zijn minst je aanbod te categoriseren. En als je ruimte hebt in een advertentie, vermeld dan in ieder geval de taken die je het leukst vindt om uit te voeren.

Bron: Marte Cliff