U bestudeert uw websitestatistieken en ziet de hoeveelheid verkeer binnenkomen. Leuke cijfers. Maar als u uw verkeer vergelijkt met uw verkopen, wat krijgt u dan? Een kleine fractie van 1%? Zou je die conversies niet graag zien groeien? Maar hoe zorg je ervoor dat ze gaan kopen?

Het geheim is niet een of andere goocheltruc of tool. Maar uw internetmarketing tast gewoon in het duister als u niet weet welke behoeften mensen ertoe brengen om te kopen en hoe u uw copywriting erop kunt richten om op die behoeften in te spelen.

Twee hoofdbehoeften drijven alle mensen, ongeacht de demografie:

  1. Een verlangen om hun wereld uit te breiden en meer te worden dan wat ze zijn
  2. Een verlangen naar veiligheid

Deze behoeften conflicteren: het verlangen om te groeien leidt ons naar het onbekende; zelfbescherming brengt ons ertoe de wagons te omcirkelen en ons in te graven tegen onbekende gevaren.

Elke persoon vindt zijn eigen balans tussen deze twee tegenstrijdige behoeften. Inzicht in de manier waarop verschillende persoonlijkheidstypes deze behoeften in evenwicht houden, is de sleutel tot effectieve copywriting voor hen.

Methodisch persoonlijkheidstype

Het methodische persoonlijkheidstype balanceert sterk in de richting van veiligheid. Ze hebben feiten nodig, veel details, om zich ervan te verzekeren dat ze de veiligste, meest logische keuze maken. Vergis je niet, methodische persoonlijkheidstypes besluiten net als iedereen te kopen op basis van hun emoties, maar ze voelen de behoefte om hun koopwens te onderbouwen met degelijke intellectuele argumenten.

Om ze te laten kopen, moet uw copywriting hen helpen hun keuzes te beperken. Geef ze niet te veel opties. Ze raken gemakkelijk verdwaald bij het zoeken naar de beste optie tussen een reeks gelijken.

Een optie om aan te bieden is echter tussen uw gewone product tegen een lagere prijs of een duurdere prijs met veel extra functies. Methodische denkers kiezen veel vaker voor de duurdere versie omdat het hun imago van een verstandige shopper versterkt. En het verandert hun beslissing van het kiezen tussen kopen of niet kopen in het kiezen tussen het kopen van een waardevollere deal of een goedkopere aanbieding. Maar hoe dan ook, hun beslissing geeft je een verkoop.

Geef ze goede redenen om te kopen en koop nu. Leid ze op een gemakkelijke en niet-bedreigende manier door uw verkoopproces. Geef ze de details die ze nodig hebben om zichzelf het gevoel te geven dat ze een rationele beslissing hebben genomen. Ze willen dat hun aankopen weloverwogen en risicovrij zijn en willen zichzelf zien als slimme shoppers.

Competitief persoonlijkheidstype

Het competitieve persoonlijkheidstype is minder risicomijdend, maar moet toch het gevoel hebben dat hun aankoop bevestigt hoe ze zichzelf zien. Ook zij houden rekening met feiten bij het doen van hun aankoop, maar vertrouwen meer op onderbuikgevoelens van hoe goed de aankoop hen een voorsprong geeft op waar ze waren.

De sleutel tot copywriting voor dit persoonlijkheidstype is om hun behoefte te herkennen om de manier waarop ze zichzelf definiëren weerspiegeld te zien in wat ze kopen. Herken welke soorten zelfbeelden uw product weerspiegelt en bestrooi uw verkoopexemplaar met woorden en zinnen die uw concurrenten helpen om uw product hun zelfbeeld te laten versterken.

Werp een net dat breed genoeg is om het imago van uw product aan dat van hen aan te passen, maar probeer niet elk mogelijk zelfbeeld te bedekken, anders wordt u te algemeen om een ​​van hen aan te spreken.

Gezellig persoonlijkheidstype

Het sociale persoonlijkheidstype probeert zich verbonden te voelen met de mensen om hen heen. Ze zijn meer bereid om te vertrouwen, meer bereid om zich in het onbekende te wagen, maar aarzelen om het volledige risico op zich te nemen totdat anderen hebben bewezen dat het pad veilig is. Ze reageren bijzonder goed op copywriting die laat zien hoe uw product anderen heeft geprofiteerd.

Trek hun aandacht door te praten over positieve resultaten die anderen hebben ervaren. Getuigenissen van tevreden klanten of foto’s die blije mensen laten zien die genieten van uw product zijn ook belangrijk. Zorg ervoor dat uw copywriting hen het bewijs levert dat anderen uw product de moeite waard hebben gevonden. Ze zullen zich meer op hun gemak voelen om er hun eigen risico mee te nemen.

Spontaan persoonlijkheidstype

Het spontane persoonlijkheidstype staat het meest open voor verkenning. Zij zijn de trendsetters, de early adopters, die het pad banen voor alle anderen. Ze zullen risico’s nemen. Maar niet tenzij je aanbiedt om in de belangrijkste behoefte aan iets beters te voorzien, iets waardoor ze verder kunnen groeien dan ze zijn.

Verras ze. Intrigeer ze met het onverwachte en ze zullen samen met jou die sprong in het diepe maken. Presenteer ze met de saaie oude status-quo-aanpak en ze gaan verder met iets intrigerender.

Begrijpen wat deze vier verschillende soorten klanten drijft, is essentieel om effectief te kunnen copywriting voor hen. Bij copywriting, net als bij kleding, past één maat zeker niet iedereen.

Bron: Jeff Baas