Het copywriter-portfolio is een essentieel hulpmiddel om indruk te maken op potentiële klanten. Na het onvermijdelijke ‘Hoeveel reken je?’ de volgende vraag is vaak ‘Wat heb je geschreven?’ Dat is waar een geweldige portfolio om de hoek komt kijken. Hier, volgens een ervaren copywriter, is hoe het portfolio van een copywriter eruit zou moeten zien:

  • Online en offline
  • Je beste werk
  • Afgestemd op de behoeften van de huidige prospects
  • Actueel
  • Een hardcopy copywriterportfolio moet in een geschikte houder zijn

Een copywriterportfolio moet zowel online als offline zijn

Met het belang van het web als hulpmiddel voor het vinden van copywriters, is het essentieel dat u zowel online als offline (hardcopy) copywriterportfolio’s onderhoudt. De online versie kan op uw website of in een blog staan, maar het moet hoe dan ook voorbeelden van uw beste werk bevatten. Op die manier kunnen potentiële klanten de klok rond zien waartoe u in staat bent, of ze nu in Cheltenham, Gloucestershire of aan de andere kant van de wereld zijn. De hardcopy-portfolio moet een gemakkelijk draagbaar formaat hebben dat gemakkelijk mee te nemen is naar presentaties.

Een portfolio moet je beste werk bevatten

Weersta de verleiding om je portfolio te overladen met alles wat je ooit hebt geschreven. Wees selectief en zorg dat alleen jouw beste werk daar verschijnt. Kwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit, misschien nog wel belangrijker.

Goede copywriterportfolio’s zijn afgestemd op de huidige prospect

Gelieerd aan het voorgaande punt is het belang van het afstemmen van uw portefeuille op de eisen van een potentiële klant wanneer u deze bezoekt. Je online copywriterportfolio kan natuurlijk al je samples bevatten. Maar als u oog in oog staat met een prospect, zorg er dan voor dat uw gedrukte of elektronische presentatie gericht is op werk dat aansluit bij zijn of haar onmiddellijke behoeften. Een websiteproject? Leg meer nadruk op uw web- of SEO-kopie. Een vereiste voor een persbericht? Overdrijf de voorbeelden van direct response copywriting niet. Het is gewoon een kwestie van gezond verstand, van het maximaliseren van de relevantie voor de prospect en niet hun tijd te besteden aan je hele creatieve geschiedenis…

Uw copywriting-voorbeelden moeten up-to-date zijn

Mensen werken graag samen met iemand die succesvol is en momenteel actief is. Een drukke copywriter is een ‘veelgevraagde’ copywriter. Dat is een goede indicator dat je goed bent, dus zorg ervoor dat je voorbeelden van copywriting zo actueel mogelijk zijn. Het kan moeilijk zijn, vooral met hardcopy-samples, die soms moeilijk te verkrijgen zijn van bureaus en eindklanten. Doe je best; zelfs een studio-pdf van een verspreide brochure is beter dan helemaal niets.

Een hardcopy-portfolio kan veel verschillende fysieke vormen aannemen

Verschillende copywriters geven de voorkeur aan verschillende fysieke portfolio’s. Voor sommigen zal het een kleinere versie zijn van het klassieke art-directors portfolio; voor anderen is een A4-map met geperforeerde opberghoezen perfect om voorbeelden van werk in te bewaren. Wat u ook kiest, zorg ervoor dat de fysieke container uw monsters niet afleidt. Neutrale afwerkingen zijn beter dan ‘drukke’ patronen. En natuurlijk zorgt u er altijd voor dat uw copywriterportfolio schoon, netjes georganiseerd en vrij is van sjofele ezelsoren en vuile vingerafdrukken…

Hoe uw copywriting-portfolio eruitziet, weerspiegelt uiteindelijk uw voorkeuren, ervaring en de middelen die voor u beschikbaar zijn. Als u echter de bovenstaande richtlijnen volgt, kunt u zeker zijn van een grote voorsprong op concurrenten die niet veel aandacht hebben besteed aan hun presentatie. Begin nu, stel dat portfolio samen en bereid je voor om potentiële copywritingklanten te imponeren met je beste werk.

Bron: Al Hidden