Het halo-effect is een cognitieve vooringenomenheid die optreedt wanneer de positieve of negatieve eigenschappen van een persoon lijken over te vloeien van het ene deel van hun persoonlijkheid naar het andere in de perceptie van anderen. (Zoals gedefinieerd door Wikipedia).

Hoe is het halo-effect van toepassing op SEO?

Iedereen die zich bezighoudt met SEO zou moeten weten dat het meer tijd kost om een ​​top tien ranking te krijgen bij Google, vergeleken met MSN en Yahoo. Yahoo en MSN zorgen ervoor dat nieuwere sites binnen enkele weken na creatie hoog worden gerangschikt, maar Google laat een nieuwe site wachten. Google doet dit zodat spammers de topposities niet kunnen bemachtigen door middel van massale illegale linkcampagnes (zoals linkfarms).

Het halo-effect vindt plaats wanneer uw site op de eerste plaats komt voor een gekozen zoekwoord. Nadat uw site wordt vermeld als de eerste site voor uw gekozen zoekwoord, kunt u het halo-effect in uw voordeel gebruiken en proberen de zoekmachines uw site in de top tien of zelfs nummer één te laten rangschikken voor verschillende omliggende zoekwoorden.

Nu het SEO-werk is ondernomen, staat uw primaire zoekwoord al op de eerste plaats. Dus de zoekmachines zullen uw site ook hoog gaan rangschikken in andere relevante omringende zoekwoorden, waardoor het halo-effect ontstaat.

Aangezien uw zoekwoord hoog scoort, hoeft u niet dezelfde inspanning te leveren voor de andere zoekwoorden. Dit is misschien niet meteen logisch, maar het is in wezen gemakkelijker voor u om uw sites te rangschikken voor vergelijkbare en omliggende zoekwoorden nadat u de eerste positie voor uw primaire zoekwoord hebt bereikt.

Het is absoluut noodzakelijk dat u eerst uw primaire zoekwoord kiest, zodat u daarop kunt ranken voordat u probeert te scoren voor uw omliggende (secundaire) zoekwoorden. Aangezien het primaire zoekwoord het meest relevant moet zijn voor uw site, moet u daarmee beginnen en in gedachten houden dat SEO een doorlopende taak is en geen maandelijkse taak.

Profiteer dus van het vertrouwen dat u heeft opgebouwd bij de zoekmachines voor uw trefwoorden, en zorg ervoor dat u altijd op zoek bent naar vergelijkbare trefwoorden, die u kunnen helpen uw SEO te verhogen.

Bron: Gary Fox