Ik was zo opgewonden om zijn bericht te lezen! Google-icoon Matt Cutts blogde op 21 augustus en sloeg de spijker op zijn kop (zoals hij vrij vaak doet). De titel van het bericht was: “SEO-advies: nuttige artikelen schrijven waar lezers dol op zullen zijn.” Dat zegt op zich al genoeg. Waarom is dit zo’n spannende post? Omdat het bevestigt wat ik al jaren zeg. Of u nu inhoud schrijft voor een website, een artikel of een ander type SEO-kopie, u moet eerst aan de lezer denken.

Er circuleert tegenwoordig zo’n spervuur ​​van waardeloze artikelen op het net. Met trefwoorden gevulde, nutteloze zwerftocht die duidelijk is geschreven met de enige bedoeling om hoog te scoren. Streven naar topposities is niet slecht, maar het doel van het schrijven van SEO-artikelen is drieledig en niet éénvoudig: informatie verstrekken, hoog scoren bij gebruik op uw site en de linkpopulariteit vergroten. Dat betekent dat de praktijk het doel moet volgen.

Waarom een ​​artikel schrijven?

Laten we bij het begin beginnen. Waarom om te beginnen artikelen schrijven? Hoewel het een goede zaak is om SEO-inhoud op uw site te hebben, zou uw eerste zorg moeten zijn om nuttige informatie aan uw lezers te bieden. Cutts is het eens met deze praktijk en maakt een punt om te bespreken waarom het verstrekken van relevante, nuttige informatie van vitaal belang is.

Als de informatie niet nuttig is, zullen degenen die uw site bezoeken weinig interesse hebben om deze te lezen. Ja, als de pagina hoog scoort, kan dit wat verkeer opleveren. Maar als bezoekers één keer naar uw artikel kijken en vervolgens wegklikken, wat heeft u dan aan de hoge rankings?

Evenzo, als u ervoor kiest om uw artikel over het internet te verspreiden, is het hoogst onwaarschijnlijk dat anderen ervoor kiezen om uw artikel op hun sites te plaatsen. Als uw werk geen solide informatie biedt en slecht is geschreven, wordt het niet als linkwaardig beschouwd.

Optimaliseren voor de motoren

Als je eenmaal hebt besloten welke informatie je wilt verstrekken, kun je je richten op SEO. Copywriting voor de motoren vereist balans. Je wilt nooit de ervaring van de lezer opofferen voor rankings. Trefwoorden in tekst proppen is een methode die bijna altijd averechts werkt. Vrijwel niemand wil een artikel (of websitepagina) lezen dat constant dezelfde exacte termen tot in het extreme herhaalt.

Cutts behandelde dit probleem ook in zijn blogpost en verklaarde dat hij trefwoorden in zijn eigen artikel had opgenomen en ook soortgelijke termen gebruikte. Cutts maakte er een punt van om te suggereren dat we meer aandacht besteden aan het gebruik van trefwoorden (en het gebruik van variaties van die trefwoorden) dan aan de dichtheid van trefwoorden.

De twee belangrijkste toetsen

De twee “meta-problemen” die Cutts in zijn artikel naar voren bracht, hadden beide te maken met de gebruikerservaring, niet met de praktijk van SEO-copywriting. Besteed eerst aandacht aan de inhoud die u aanbiedt. Geef uw lezer altijd nuttige, concrete kennis. Ten tweede, bestudeer uw niche (ook bekend als uw doelgroep!) en schrijf specifiek om hen te helpen.

Er is andere geweldige informatie opgenomen in het bericht van Cutts, en ik moedig je aan om het te lezen, plus de opmerkingen die volgen. Je kunt het hier vinden: http://www.mattcutts.com/blog/seo-advice-writing-useful-articles-that-readers-will-love.

Dit zijn dingen die ik (en andere SEO-professionals) al jaren predik. Gebruiker eerst, zoekmachines tweede. Als je de prioriteit recht hebt, valt de rest zonder veel gedoe in de pas.

© 2006

Bron: Karon Thackston