De meeste mensen die voor de kost schrijven, zullen u vertellen dat het ongeveer 10% werkelijke schrijftijd en 90% onderzoek kost om het goed te doen. Weten wat je moet schrijven voordat je het schrijft, en aan wie, klinkt misschien als een voor de hand liggende plek om te beginnen, maar als je onder druk staat om een ​​zakelijke deadline te halen, kan het voor de hand liggende uit het raam verdwijnen. Maar dat zou niet moeten, want zelfs als je tegen de klok speelt, wordt het hele proces van het schrijven van je inhoud gemakkelijker als je de pen neerlegt, achterover leunt van het toetsenbord en er eerst over nadenkt.

“Een belangrijke eerste taak bij het plannen van een geschreven werk is om goed na te denken over het doel ervan.” (1). Begin met het identificeren van uw lezer, rekening houdend met deze drie eenvoudige vragen:

* Wie is mijn lezer? * Zullen ze dit lezen? * Welke waarde wordt gecreëerd? (2)

Als het bijvoorbeeld uw opdracht is om een ​​’business to consumer’-brochure van 1000 woorden te schrijven over een nieuwe reeks gemotoriseerde scootmobielen, mogen de taal, toon en stijl van uw stuk niet gericht zijn op het jeugdpubliek. Klinkt het te voor de hand liggend? Kijk in een krant, tijdschrift of op een website, en je zult al snel talloze voorbeelden vinden van advertenties voor producten die op een ongerijmde manier een volledig irrelevante markt lijken aan te spreken. Dit verklaart de irritatie of het plezier dat u voelt wanneer u een tv-advertentie bekijkt die niet aan u is gericht. Wanneer dit gebeurt, voelt het publiek zich meteen afgesloten en valt de beoogde boodschap van de inhoud tussen de scheuren. Het is een van de grootste redenen waarom verkoopkopieën en advertenties mislukken.

In ons voorbeeld heeft u, nadat u uw belangrijkste lezerspubliek van ‘scooters’ als senioren heeft geïdentificeerd, een zeer dwingende reden waarom ze over uw nieuwe producten willen lezen. Maar het is een competitieve markt en de scooters verkopen zichzelf niet. Dus het volgende deel van het proces is om jezelf af te vragen: ‘Wat levert het mijn beoogde lezers op – welke voordelen zullen onze producten deze lezers bieden boven die van onze concurrenten – en hoe communiceer ik dit aan hen in een taal die zij zullen op prijs stellen?’

Overweeg voordelen, niet alleen functies

Dit is het moment waarop de ‘analyse’-fase van het onderzoeksproces begint – wanneer u teruggaat naar uw product en alle functies die het uw doellezer biedt, uiteenzet en de bijbehorende voordelen opsomt. Denk na over alles wat uw product kan doen, en hoe dit de lezer zal helpen – hoe dit waarde voor hen zal creëren binnen de inhoud die u gaat schrijven.

Als u in dit stadium bepaalde productkenmerken of specificaties moet verduidelijken, of meer algemeen onderwerp moet identificeren dat uw punt versterkt, ga dan naar internet en Google uw belangrijkste onderwerpen, lees relevante details die uw beweringen in een gezaghebbende context plaatsen. Waan je in de mindset van je doelgroeplezer en zoek naar voorbeelden van vergelijkbare producten die op hen zijn gericht. Let op de taal die wordt gebruikt om met hen te praten en overweeg wat werkt en wat niet in termen van toon.

Hoe gedetailleerder uw onderzoek in dit stadium, des te afgeronder en effectiever uw schrijven zal zijn. Je denkt misschien dat je overbodige details verzamelt, maar als het gaat om het daadwerkelijk schrijven van je inhoud, zul je merken dat je al een ‘mini-expert’ bent op dit gebied en de beste feiten, statistieken en sappige stukjes kunt kiezen informatie om een ​​back-up van uw bericht te maken.

De laatste fase van uw onderzoek zou de vorm moeten aannemen van het verzamelen van uw ruwe aantekeningen in een definitieve structuur. Deze structuur hangt af van de media waarin uw inhoud wordt gepubliceerd – schrijven voor het web is bijvoorbeeld heel anders dan het schrijven van een verkoopbrief of brochure – maar als uw onderzoek gedegen is, krijgt u een solide basis voor het daadwerkelijk het structureren en schrijven van effectieve content.

bronnen

1. Prof. Gail Huon, The University of New South Wales, Writing Workshop, 2006 2. Gerry McGovern en Rob Norton, ‘Content Critical’, Financial Times Prentice Hall, 2002

Bron: Laurence James