De term “responsive webdesign” verwijst naar websites die hun uiterlijk veranderen en aanpassen voor een optimale weergave op alle schermformaten, tablets, smartphones, ipods, kindles en desktop- en laptopcomputerschermen. In de digitale kunstindustrie wordt het soms “vloeiend ontwerp”, “adaptief websiteontwerp” of “RWD” genoemd. Niet-reagerende websites veranderen niet om op verschillende schermformaten te passen, wat betekent dat ze moeilijk te navigeren en te bekijken zijn op kleinere apparaten.

Desktopverkopen zijn al voorbijgestreefd door mobiele verkoop, en de meeste bronnen voor digitale media-educatie voorspellen dat mobiel internetgebruik in 2014 het desktopgebruik zal inhalen. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat zoeken op desktop binnenkort ook zal worden ingehaald door mobiel zoeken. Zestig procent van de internetgebruikers zegt meer geneigd te zijn om te kopen van voor mobiel geoptimaliseerde websites. Daarom hebben bedrijven die afhankelijk zijn van SEO er veel zin in om de overstap te maken naar mobielvriendelijke sites, en specifiek responsieve site-ontwerpen. Vooral omdat de nieuwe Google-algoritme-updates nu de wenkbrauwen fronsen bij afzonderlijke mobiele sites. Zoals die met a.mobi in de url. Meer en meer worden nieuwe websites gebouwd met behulp van responsieve ontwerpmethoden om de behoefte aan zelfstandige mobiele websites uit te bannen. Deze beslissing verbetert ook de gebruikerservaring aanzienlijk. Dit leidt tot meer klantinteractie en verkoop, omdat potentiële klanten niet vervreemd raken van kleine tekst en moeilijke navigatie.

Om responsieve ontwerpen te laten werken, wordt een mediaquery gebruikt om de schermgrootte te bepalen van waaruit de site wordt bezocht. Het script kan alle apparaten detecteren, of het nu tablets, laptops of smartphones zijn. Vervolgens gebruikt het CSS om de website in een geschikt formaat weer te geven. Afbeeldingen kunnen overeenkomstig worden aangepast om op kleinere schermen te passen. De tekst is groter gemaakt en de menu’s kunnen overschakelen naar verschillende dropdown-indelingen, in tegenstelling tot de meestal standaard horizontale weergave.

De voordelen van het gebruik van dit soort ontwerp, vergeleken met het opzetten van een mobiele versie van uw website die volledig los staat van uw oorspronkelijke site, zijn duidelijk. Telkens wanneer u uw website bijwerkt, wordt deze voor elk apparaat bijgewerkt en correct weergegeven op elk scherm. U hoeft maar op één locatie te updaten, waar bij een aparte mobiele site ook een aparte locatie nodig is om te updaten. Vaak zijn uw websites toegankelijk vanaf een tablet. Als u twee afzonderlijke sites heeft, een mobiele en een desktopversie, kan iedereen raden welke versie van de sitetablet gebruikers zullen zien. Met responsief ontwerp krijgt u (meestal) de controle over wat elk schermformaat zal bekijken.

Verschillende bedrijven bieden zowel vloeiend ontwerp als mobiel ontwerp voor websites. RWD-methoden worden echter voortdurend verbeterd, dus het lijkt weinig zin om een ​​zelfstandige mobiele website te hebben. De enige keer dat u een aparte site wilt, is als u liever anders adverteert dan voor laptop- of desktopgebruikers, in vergelijking met hoe u adverteert
aan mobiele gebruikers. Een fastfoodbedrijf wil zich bijvoorbeeld richten op personen die onderweg zijn met een onmiddellijke speciale aanbieding, maar hun aanstaande promoties en menu aan laptopgebruikers tonen. Desalniettemin zal een website in veel gevallen alle gebruikers op dezelfde manier bedienen, dus een responsief ontwerp heeft de voorkeur.

In de snel naderende toekomst zouden alle websites responsieve ontwerpen moeten hebben, zoals gebruikers dat zullen verwachten. Daarom zullen bedrijven die niet-reagerende websites bouwen over een paar jaar moeten betalen voor een nieuwe site om het gebrek aan hun website aan hun gebruikers te compenseren. Daarom is het raadzaam om, voordat u met nieuwe website-ontwerpprojecten begint, meer te weten te komen over de kosten en voordelen van adaptieve ontwerpen.

Bron: Jordan Larkin