De eerste professionele schoonmaakbedrijven voor thuis werden eind jaren zeventig en begin jaren tachtig opgericht om te voorzien in de vaak verwaarloosde huishoudelijke behoeften van een opkomende generatie alleenstaande ondernemers en gezinnen met twee inkomens. Dit waren beginnende professionals en tweede-inkomensgezinnen die steeds minder tijd en energie hadden om goed voor hun woning te zorgen. June Cleaver en Alice Mitchell hadden eindelijk een baan en het gezinsleven en het huishouden zouden nooit meer hetzelfde zijn.

De vraag is blijven groeien naarmate meer en meer mensen hun schoonmaaktaken in huis uitbesteden – niet omdat ze dat willen – maar vanwege problemen met de kwaliteit van leven die vaak in de weg staan.

De aantrekkingskracht van hoge winstmarges en relatief lage opstartkosten, gecombineerd met een ongelooflijk groeipotentieel, trekt veel mensen uit alle lagen van de bevolking aan om het huishoudelijke (en commerciële) schoonmaakbedrijf eens te proberen.

Wat er van “van buiten naar binnen kijken” zo eenvoudig uitziet, is vaak erg misleidend. Er komt veel meer kijken bij het bezitten en runnen van een professioneel huishoudschoonmaakbedrijf dan alleen vloeren vegen en dweilen en meubels afstoffen. Om het bedrijf goed te runnen en je inkomsten te maximaliseren, moeten er zelfs mensen worden aangenomen; te bestellen apparatuur en benodigdheden; “boeken” die moeten worden bijgehouden; en klanten te krijgen en tevreden te stellen.
Het personeelsverloop in dit bedrijf is hoog. Schoonmaakapparatuur, onderhoudsbenodigdheden en verzekeringspremies zijn duur en het zijn allemaal terugkerende kosten. Het verkrijgen van nieuwe klanten vereist een aanzienlijke inspanning op het gebied van marketing, verkoop en retentie. Het behouden van klanten vraagt ​​om sterk toezicht en uitstekende klantenservice, gebaseerd op het opbouwen van relaties.

Het beheren van een schoonmaakbedrijf voor thuis is geen gemakkelijke taak. Het kan zeker een lucratieve onderneming zijn als het wordt ondersteund door geïnformeerd zakelijk onderzoek, strategische planning, niet-aflatende toewijding en gewoon hard werken.

De meest succesvolle mensen hebben zeker de fijne kneepjes van de huishoudelijke schoonmaakbranche zorgvuldig bestudeerd, inclusief de marktkosten en – vooral – de concurrentie. Het is van het grootste belang om ook de verschillende diensten te leren die u aan uw doelmarkt kunt aanbieden. Wat kunt u uw klanten bieden en wat kunt u vragen om deze diensten concurrerend te houden?

Het plannen van uw marketingstrategie en het toewijzen van een realistisch budget zal een essentieel onderdeel zijn van uw bijna-succes. Neem de tijd en bedenk wat de beste aanpak is. Leg alle details vast in een goed doordacht businessplan. Dit document wordt uw handleiding en checklist voor het runnen van een eersteklas schoonmaakbedrijf.

Er is geen vervanging voor een effectieve zakelijke website

Een professioneel ogende en effectieve zakelijke website zal een belangrijke rol spelen bij een succesvolle bedrijfsontwikkeling. Uw website is waarschijnlijk de allereerste plaats die uw For Hire-rekruten en geïnteresseerde klanten zullen bezoeken om te beoordelen wat uw bedrijf te bieden heeft.

Websites zijn handige hulpmiddelen voor het vergroten van de effectiviteit van telefoonboekadvertenties, flyers, deurhangers, visitekaartjes, mailers, ansichtkaarten, omroepmedia, netwerken en persoonlijke verzoeken. Door in deze traditionele advertentiemedia naar uw websiteadres te verwijzen, kunt u de klant een manier bieden om uw diensten te beoordelen en om zijn behoeften snel en gemakkelijk aan u door te geven, wanneer het hem uitkomt.
Uw website moet speciaal zijn ontworpen voor de behoeften van uw bedrijf en uw klanten. Meestal opgenomen op de websites van professionele schoonmaakdiensten zijn:

• Uw bedrijfslogo
• Opvallende, branchespecifieke afbeeldingen en foto’s
• Eenvoudige en logische sitenavigatie
• Industrie/bedrijfsrelevante inhoud
• Duidelijk omschreven “oproepen tot actie”
…en alle dingen die komen kijken bij effectieve zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Net zoals veel klanten en potentiële nieuwe medewerkers het telefoonboek raadplegen om schoonmaakdiensten te vinden, zoeken deze klanten steeds vaker online naar diensten. Een sterke SEO-infrastructuur helpt je om beter gevonden te worden dan je lokale concurrentie. Het hebben van een professioneel ogende website helpt ook om uw geloofwaardigheid binnen de klantengemeenschap te vestigen.

Binnen een website zijn speciale aanbiedingen logisch. De meeste klanten houden van de mogelijkheid om meer te krijgen voor minder en om geld te besparen. Een element van plezier dat in de vorm van een wedstrijd of tekening kan komen, draagt ​​vaak bij aan de interesse en opwinding. Houd hier rekening mee als u zich echt wilt onderscheiden van uw concurrentie.

Traditionele en sociale-mediamarketing vragen om een ​​effectieve zakelijke website

Het hebben van een geweldige website is op zichzelf NIET genoeg. Het staat voor “zaken regelen” op de verwachte manier, maar uw website moet worden ondersteund door goed geplande Social Media Marketing (SMM) activiteiten.
Het is belangrijk om te begrijpen dat Social Media een hulpmiddel is. Niets meer en niets minder. En, indien gebruikt in combinatie met een sterke bedrijfsfilosofie, basis en plan van aanpak; zijn ontzagwekkende kracht kan worden ontketend.

De waarheid is dat u een solide basis voor een klein bedrijf moet hebben voordat uw marketinginspanningen via sociale media effectief zullen zijn. U moet een uniek verkoopvoorstel hebben; een dynamische landingspagina (op je website), een aantrekkelijk aanbod, boeiende website en een goed geïnformeerde blog. Dan werken Twitter, Facebook en LinkedIn het beste voor jou. En deze (en vele andere platforms en tools) zijn allemaal gratis of goedkoop om te gebruiken.

Profiteren van gratis advertenties betekent dat u sociale media in uw voordeel gebruikt. U kunt dit op verschillende manieren doen. U kunt huidige klanten aanmoedigen om een ​​recensie over uw bedrijf te plaatsen op een site zoals yelp. U kunt ook een Facebook-pagina starten en klanten aanmoedigen om u te “liken” zodat ze kunnen profiteren van speciale aanbiedingen die u aanbiedt, of om meer te weten te komen over deals met gespecialiseerde bedrijven (zoals de schoorsteenveger) waarmee u samenwerkt.

De beste manieren om klanten te vinden zodra u uw huisreinigingsbedrijf start, is door agressief te zijn met een goed gemengd traditioneel en social media-marketingplan met een professioneel ogende website waar uw doelgroep zal landen en, hopelijk, de juiste oproep aanneemt om actie om ofwel een nieuwe klant te worden of te solliciteren bij uw schoonmaakdienst.

Als al je Ducks op een rij staan, is het gemakkelijk om je marketinginspanningen op te krikken; polijst uw concurrentie en laat die concurrerende bedrijven achter in het stof.

Bron: Marc LeVine