Het heeft tien jaar aan babystapjes geduurd, maar het web begint eindelijk volwassen te worden. We hebben de sombere dagen van brochureware uitgebannen toen bedrijven dachten dat het pagina voor pagina scannen van hun jaarverslagen in GIF’s van een halve megabyte de manier was om een ​​online aanwezigheid op te bouwen. We zijn ontwaakt uit de nachtmerrie van het bouwen van sites van geneste tabellen die de IKEA weigerbak niet zouden maken, dankzij browsers die (meestal) stylesheets verwerken zonder coders in gevaar te brengen. En gelukkig zijn de meeste mensen over hun verliefdheid op Flash heen, zich realiserend dat twee minuten wervelende geometrie het dichtst in de buurt komt van het veranderen van je hele voorpagina in een Terug-knop.

Noem het een Renaissance als je wilt, maar de enige manier is omhoog, wat je ook naar het web wilt brengen. Ontwerpers kunnen nu CSS, JavaScript en zelfs Flash tot het uiterste rekken, terwijl ze schone, lichtgewicht, elegante sites behouden die verschillende platforms omarmen en zelfs verkleinen om geschikt te zijn voor het mobiele web. Tegelijkertijd hoeven degenen die meer geïnteresseerd zijn in inhoud hun uiterlijk niet op te offeren voor tekstuele genialiteit, en kunnen ze gebruikmaken van publicatietools die het anderen gemakkelijk maken om online commentaar te geven, bij te dragen en samen te werken. De hypermoderne sites van vandaag worden gedreven door de wensen en wil van zowel hun makers als hun bezoekers: ze zijn flexibel, toegankelijk en staan ​​open voor maatwerk. Bovenal zijn ze gebruikersgestuurd: hoewel het altijd waar is geweest dat er evenveel ego in het bouwen van sites als HTML zit, beginnen we grassroots-projecten te zien die onderscheidende persoonlijke visies bieden, terwijl ze omarmen wat hun publiek verwacht van het web en wat ze naar het web brengen. De visie van de portaalbouwers van de ‘Daily Me’ evolueert naar de ‘Daily Us’ van de Webloggers en er is genoeg om van te genieten.

Van interactief naar inclusief

Een van de eerste doelen van sitebouwers, in wat je het stenen tijdperk van het web zou kunnen noemen, was om een ​​beetje leven te brengen in statische, alleen-lezen sites. De mysterieuze wereld van CGI was (en is nog steeds) buiten het bereik van de meeste HTML-jockeys, wat betekent dat alle browsergebaseerde technieken om interactiviteit toe te voegen nogal zwak waren. Het IP-adres van een bezoeker teruglezen of een gescript formulier maken om ‘Hallo Dave!’ wanneer u uw naam invoert, is niet echt het toppunt van technologie.

Zelfs tot voor kort was er een digitale kloof tussen de koopjeskelderinteractiviteit die beschikbaar is voor de meeste sitebouwers, en de aanpassing van duurdere sites ondersteund door dynamische servers en databases. Maar nu, met de komst van slimme tools voor het publiceren van sites, kan dat soort doodlopende ‘interactiviteit’ in de bit-emmer worden gegooid. Ironisch genoeg bleek echter dat veel van de personalisatie die door grote portaalsites wordt aangeboden, ook een valse dageraad is. Terwijl het kunnen kiezen en kiezen van nieuwsberichten of multimediastreams in de jaren negentig een groot ding leek, lijkt het achteraf gezien te veel geketend aan ‘oude media’-verwachtingen, zoals het kopen van een krant voor het sportgedeelte of het hanteren van de afstandsbediening van de tv. De afgelopen jaren is er dus een nieuwe definitie ontstaan ​​van wat interactiviteit zou moeten betekenen voor het web, waarbij gebruik wordt gemaakt van de verschillende vormen van online interactie die al floreren, namelijk e-mail, nieuwsgroepen, chatrooms en instant messaging. Het is dus tijd om de noties van ‘domme ‘drukknopinteractiviteit’ die het web als een gigantische videogame bestempelen opzij te zetten, en in plaats daarvan een nieuw tijdperk van ‘inclusiviteit’ te omarmen, waarin sites worden gebouwd om complexe interacties mogelijk te maken, maar op een zeer menselijke schaal.

Navigeren naar de toekomst

Iets meer dan een eeuw geleden creëerden ontwerpers innovatieve ‘navigatie’-schema’s die potentieel dodelijk bleken voor gebruikers; dat komt omdat ze de bedieningselementen voor de eerste generatie auto’s ontwierpen. het kostte jaren van concurrentie, talloze ongelukken en veel gekneusde ego’s voordat een gestandaardiseerde lay-out ontstond. Websites met funky navigatie proberen te bezoeken is niet zo gevaarlijk als rijden met de pedalen achterstevoren, maar hetzelfde principe is van toepassing: mensen verwachten stabiliteit van technologieën als ze volwassen worden, zelfs als de juiste manier niet altijd de beste is manier. Dus hoewel er nog steeds een enorme vrijheid is om radicale benaderingen van webgebaseerde navigatie te bedenken, hebben vooruitstrevende sitebouwers de neiging om zich meer te concentreren op het verfijnen van de veelgebruikte modellen van besturingssystemen en populaire sites zijbalkmenu’s, horizontale tabbladen en klikbare ‘broodkruimelpaden’, zodat ze beter, schoner en efficiënter werken.

Als je de meer mysterieuze aspecten van CSS hebt achterwege gelaten, zul je versteld staan ​​van de kracht en flexibiliteit die nu beschikbaar is om stijlvolle navigatie-elementen te creëren, compleet met tabbladen, rollovers en submenu’s, zonder gebruik te maken van afbeeldingsbestanden, complexe scripting, Java of flits. Dat wil niet zeggen dat Flash volledig verboden terrein zou moeten zijn, maar pas op dat u de basisgebruiksvriendelijkheid niet opoffert, zoals de mogelijkheid om diepe links te bookmarken of de terug- en vooruit-knoppen van de browser te gebruiken om tussen pagina’s te bladeren. En onthoud dat gebruikers met een handicap of achter proxy’s de toegang kan worden geweigerd. Kortom, het is het beste om Flash niet te gebruiken voor primaire navigatie en op te slaan voor speciale gelegenheden.

Hoewel het uiterlijk van webnavigatie zich stabiliseert, stagneert het zeker niet. Dat is te danken aan de groei van gebruikersgerichte architectuur, die de oude gewoonte probeert te vermijden om sites in laag na laag submappen op te delen. Of het nu gaat om het nabootsen van een bedrijfshiërarchie of de mappen op de harde schijf van een typische coder, de meerlagige benadering laat bezoekers te vaak niet weten waar ze informatie moeten zoeken, of gefrustreerd omdat ze zo diep moeten graven. In plaats daarvan probeert gebruikersgerichte sitebouw te anticiperen op de behoeften en vragen van bezoekers, of ze nu nieuw zijn op de site of bekend zijn met de werking ervan.

Plug-in deelname

Er zijn tal van dynamische componenten vrij beschikbaar voor persoonlijke en kleinschalige sites, die een uiterst belangrijke plakkerigheid kunnen toevoegen aan die mysterieuze kwaliteit die bezoekers aanmoedigt om terug te keren voor toekomstige bezoeken. Een eenvoudige manier om aan de slag te gaan, is door een opiniepeiling aan uw site toe te voegen. Een andere populaire manier om bezoekers aan te trekken is om Flash- of Shockwave-spellen, puzzels en quizzen op uw pagina’s op te nemen.

Zorg in de gemeenschap

Hoewel u kunt profiteren van de vrijgevigheid van andere mensen om uw eigen site wat sprankeling te geven, zou dat slechts een beginpunt moeten zijn. Het plakkerigste van alles is tenslotte de belofte van regelmatig bijgewerkte originele inhoud. Als bezoekers nergens anders heen kunnen om hun dagelijkse dosis humor, wijsheid en creatieve sprankeling te krijgen, kun je garanderen dat ze terugkomen voor meer! De mogelijkheid om sites regelmatig bij te werken, zonder elite ontwerp- of programmeervaardigheden, heeft het web de afgelopen jaren getransformeerd. Bezoekers laten reageren en bijdragen gaat nog een stap verder en creëert een echt inclusieve online omgeving. We hebben het natuurlijk over weblogs.

Veel programmeurs klagen dat de overvloed aan blogs de normen voor webdesign heeft verlaagd, waardoor er een kloof is ontstaan ​​tussen degenen die geven om het uiterlijk van hun sites en degenen die gewoon geïnteresseerd zijn in het verwijderen van een dozijn berichten per dag en het is waar dat de meeste blogs bekende lay-outs met meerdere kolommen gebouwd op standaardsjablonen.

Wat onmiskenbaar is, is dat blogs zijn afgestemd op de manier waarop de meeste mensen tegenwoordig op internet surfen: door de nieuwste inhoud vooraan te plaatsen en eenvoudig te navigeren, zijn ze bijzonder gemakkelijk te volgen en te bookmarken. Ze werken ook bijzonder goed samen met Google omdat ze rijk zijn aan op tekst gebaseerde inhoud, een van de redenen waarom Google Blogger kocht. En er zijn genoeg voorbeelden van prachtig ontworpen blogs, zoals Loobylu, om te bewijzen dat je geen grafische en codeervaardigheden hoeft op te offeren om een ​​site te maken met rijke, originele inhoud die mensen keer op keer willen bezoeken. Als je op zoek bent naar plakkerigheid, is de wereld van bloggen als een gigantisch vat honing.

Het grootste voordeel van het bouwen van sites rond het blogmodel is dat ze worden geleverd met een levendige community die in de coulissen wacht. Dit is het duidelijkst bij sites die het gebruikers gemakkelijk maken om foto’s, sfeerpictogrammen en de allerbelangrijkste mogelijkheid voor opmerkingen aan hun inzendingen toe te voegen, en waarmee gebruikers lid kunnen worden van ‘communities’ op basis van gemeenschappelijke interesses. Toegegeven, veel sites lijken een beetje op de doe-het-zelf-projecten van je excentrieke oom, maar er is genoeg ruimte om je ontwerp aan te scherpen, en de publicatietools van de site maken het ongelooflijk gemakkelijk om deel uit te maken van een gemeenschap, of voor andere gebruikers om je te volgen. individuele berichten en voeg hun eigen opmerkingen toe.

De meest levendige community-georiënteerde sites van dit moment hebben de neiging om originele inhoud, gezamenlijk auteurschap, gebruikerscommentaar en tal van externe links te combineren, allemaal verpakt in duidelijke, up-front ontwerpen. Hoewel veel community-gestuurde sites worden ondersteund door weblogtools, is het bulletinboard in oude stijl nog steeds de moeite van het bekijken waard.

Gebouw voor breedband

Door avontuurlijker te worden en voor gebruikers met een hogere bandbreedte te bouwen, kunt u achtergrondmuziek en Flashheavy-interfaces aanbieden die de onderscheidende identiteit en het doel van uw site vastleggen. Op dit moment zijn de beste voorbeelden hiervan te vinden op sites waar ‘oude media’ producenten radio, tv en de muziekindustrie hun werk hebben aangepast voor het web.

De toekomst met blauwe lucht

Dus, waar ligt de toekomst voor het web, nu breedband de norm wordt en community-gedreven sites steeds prominenter worden? Is het te vinden in de tekstrijke wereld van op blogs gebaseerde sites, of in sites die steeds meer lagen van rich media op het web brengen? Nou, het is veilig om te zeggen dat beide hun plaats zullen hebben. Hoewel Google voor de meeste gebruikers het belangrijkste hulpmiddel blijft om de informatie te vinden die voor hen van belang is, zal de voorrang die het geeft aan blogs en sites met vergelijkbare inhoud, ze populair houden. In ieder geval totdat Flash-ontwerpers de technologie bij de hand hebben om sites te bouwen die net zo gemakkelijk in de Google-ranglijst kunnen worden opgenomen als degenen die met eenvoudige HTML werken, of totdat Google of een andere zoekmachine geavanceerd genoeg is om de groeiende hoeveelheid webinhoud te classificeren en te indexeren dat is in audio- en videoformaat. Die dag is misschien niet al te ver weg. Aangezien de tools om rich media-inhoud te creëren niet langer het bevoorrechte domein zijn van topprofessionals, is er dankzij de groeiende consumentenmarkt voor geluids- en videobewerkingstools waarschijnlijk voldoende vraag (en slim genoeg programmeurs) om het web opnieuw toe te wijzen als iets meer dan een wereld van dikke pagina’s met tekst. Zoek in plaats daarvan naar de capaciteit en invloed van CSS om te vergroten, aangezien het zowel Google-vriendelijke eenvoud als het potentieel voor grafisch rijke gebruikersinterfaces biedt.

Terugkijkend op de voorspellingen die aan het eind van de jaren negentig werden gedaan, kunnen we eerlijk zeggen dat het web zich de afgelopen vijf jaar minder radicaal heeft ontwikkeld dan de meeste ontwerpers hadden verwacht. Veel gehypte technologieën, zoals XML en schaalbare vectorafbeeldingen, moeten nog op grote schaal aanslaan. Dit is deels te wijten aan de haperende ontwikkeling van browsertechnologie om nieuwe standaarden aan te nemen, en deels omdat consolidatie de innovatie verving in de jaren na de dotcom-crash. Nu er zich echter een nieuwe houding ontwikkelt ten aanzien van site-ontwerp en de technologieën om deze te implementeren, zullen we waarschijnlijk een nieuwe creatieve geest het web zien omarmen waarin zowel de inclusieve geest van bloggen als de convergentie van rijke media een rol spelen om te spelen, samen met andere interactieve tools zoals instant messaging.

Betekent dit waarschijnlijk dat sitebouwers over vijf jaar slimmer en creatiever moeten zijn dan nu? Misschien. Maar de tools die ze tot hun beschikking hebben en de ruimte waarin ze zullen moeten werken, zullen ook zijn getransformeerd om het gemakkelijker te maken om hun creatieve visies online te krijgen. Het is al mogelijk om sites te updaten en bij te dragen via je mobiele telefoon. We kijken nu naar het uploaden en openen van streaming video met hoge resolutie, of het dicteren en ontvangen van site-updates terwijl we onderweg zijn. Site-interfaces zullen evolueren om weer te geven dat het web uitbarst van ‘iets dat op onze computers staat’ en een onderdeel wordt van ons dagelijks leven. Ontwerpen voor dat soort online-ervaring zal lichtjaren verwijderd zijn van het samenstellen van een menubalk voor uw persoonlijke website. Wees gewoon niet bang om achter te blijven. Het zijn de ambitie, vaardigheid en verbeeldingskracht van sitebouwers die ons hebben gebracht waar we nu zijn, en het zijn die kwaliteiten die het web in de komende jaren zullen transformeren.

Bron: Rich Goldman