De meeste copywriters zouden niet wil me op een feestje ontmoeten.

Hier zijn slechts een paar van de vragen waarmee ik je zou raken:

In welk medium ben je gespecialiseerd? Direct mail, brochures, websites, infomercials? Welke velden? Factureert u per uur, per opdracht of een percentage van de direct response-verkopen? Geeft u uw exemplaar een licentie of verkoopt u het als werk voor verhuur? Zoek je klanten of komen ze naar jou? Wil je je brood verdienen met copywriting of gewoon je inkomen aanvullen? Hoeveel wil je verdienen? Wanneer? Boek je vooruitgang? Hoe weet je dat? Is wat je wilt bereiken wel mogelijk?

Waarom plaag ik je met al deze vragen? Laat me het uitleggen met een voorbeeld.

Stel dat uw doel is om een ​​nieuwe klant te krijgen. Oké, loop dan een willekeurig restaurant binnen en bied aan om al hun reclameteksten te herschrijven voor $ 1. Op een slechte dag moet je misschien een half dozijn restaurants proberen voordat iemand ja zegt.

Doel bereikt, toch? Technisch gezien wel. Maar dat is niet echt wat je bedoelde met een nieuwe klant krijgen, toch?

Voordat u ooit kunt hopen uw copywriting-doelen te bereiken, moet u weten: in detail wat die doelen in de eerste plaats zijn.

SMART-doelen voor tekstschrijvers

De SMART-techniek voor het stellen van doelen is populair vanwege zijn eenvoud en kracht. Verduidelijk uw doelen aan de hand van de volgende criteria:

Sspecifiek

mmeetbaar

EENhaalbare

Rresultaatgericht

ttijdgebonden

Laten we het eens proberen met als doel ‘een nieuwe klant te krijgen’.

Specifiek: Wat voor klant? Wat voor soort bedrijf? Welke bedrijfsgrootte – bedrijf of moeder-en-pop? Wat voor soort werk? Hoeveel werk? In welk tempo?

Meetbaar: Hoe ga je je voortgang volgen? Aantal leads dat u belt? Aantal voorstellen dat u indient?

Haalbaar: Hoe groot is deze uitdaging voor jou? Heb je ooit eerder zoiets gedaan? Heeft iemand anders? Ja, er is altijd iemand die de eerste is, en misschien ben jij die persoon, maar zorg ervoor dat je weet dat dit het soort doel is dat je stelt voordat je begint.

Resultaatgericht: Welke resultaten wil je? Een eenmalige baan of een vaste relatie? Wil je een stralende testimonial van deze nieuwe klant? verwijzingen?

Tijdsgebonden: Op welke datum wilt u het contract ondertekenen? Op welke datum wil je de klus af hebben? Op welke datum wilt u betaald worden?

Vage doel: Krijg een nieuwe klant.

SMART doel: Bel elke ochtend minstens 10 tandartsen om een ​​gratis consult in te plannen om hun reclame-exemplaar te herzien. Dien minimaal 5 voorstellen per week in. Teken een contract met minimaal 1 nieuwe klant en ontvang 50% van mijn schatting als aanbetaling binnen 1 maand vanaf vandaag.

Het is belangrijk op te merken dat bij elk doel de details zullen veranderen naarmate je verder komt. Het stellen van doelen gaat niet over koppigheid. Het gaat om duidelijkheid. Hoe meer duidelijkheid u vanaf het begin hebt, hoe meer u nieuwe kansen in het proces kunt uitnodigen. Die kansen kunnen worden afgemeten aan het oorspronkelijke plan en als een bewuste keuze verkend (of niet). En meer keuze leidt tot een gevoel van empowerment.

Copywriters die de SMART-strategie voor het stellen van doelen leren gebruiken, zullen meer klanten krijgen en sneller teksten van betere kwaliteit schrijven dan hun concurrentie.

Copyright 2006 Curtis G. Schmitt

Bron: Curtis G. Schmitt