Zes jaar lang deden de schrijvers en cast van de populaire Amerikaanse dramashow ‘Numb3rs’ iets buitengewoons. Ze maakten wiskunde populair, en dan nog in een prime time tv-show. Door te laten zien hoe wiskunde een intrinsieke rol speelt in elk aspect van het leven, inclusief misdaad, heeft Numb3rs niet alleen vermaakt – het zette je aan het denken. Je vroeg je af hoe belangrijk de principes van de wiskunde waren voor zo uiteenlopende dingen, zoals hoe een watersprinkler werkt tot datamining en sociale netwerkanalyse.

Zoals Charlie Eppes aan het begin van elke aflevering stelt: “we gebruiken allemaal elke dag cijfers.” In het geval van Numb3rs was de functie van wiskunde het oplossen van misdaad en het veiliger maken van de wereld. Maar gelden dezelfde principes voor copywriting? Draait alles echt om de cijfers, of is er meer aan de hand?

De analogie van de gazonsproeier

Een van de beroemdste analogieën van Charlie Eppes, en de eerste die ooit in de pilot-aflevering van seizoen één werd gebruikt, was de analogie van de gazonsproeier. De FBI was op zoek naar de locatie van een moordenaar en Charlies wiskundige antwoord was om ‘hot spots’ te ontwikkelen – buurten waar de moordenaar statistisch gezien het meest waarschijnlijk zou wonen. Om dit te demonstreren, gebruikt Charlie het principe om het pad van de spray van een gazonsproeier te traceren om de bron te lokaliseren. De positie waar de druppeltjes landen vormt een voorspellende boog terug naar de bron, namelijk de watersprinkler zelf.

Op dezelfde manier kunnen SEO-copywriters een backtracking-methode gebruiken om een ​​spreiding van zoekwoorden te analyseren en hoe gebruikers deze toepassen om de informatie te krijgen waarnaar ze op zoek zijn. De bron van de gegevens is het sleutelwoord. Door te analyseren hoe zoekwoorden worden gebruikt, kunt u alle zoekwoorden negeren die buiten een voorspeld patroon vallen (zoekwoorden die weinig of geen relevantie hebben voor uw specifieke product of dienst) en u concentreren op de zoekwoorden die een ‘strooi’-gebruikspatroon opleveren dat opvalt. de aandacht van zowel zoekmachine-bots als menselijke bezoekers.

Datamining

Een aspect van wiskunde waarnaar in Numb3rs herhaaldelijk wordt verwezen, is datamining. Simpel gezegd, dit is de analyse van grote hoeveelheden gegevens om correlaties en patronen te vinden die tot een conclusie leiden. Datamining is het basisprincipe achter de algoritmen van zoekmachines, waarbij de ‘bots het harde werk doen door miljoenen webpagina’s te doorzoeken om specifieke trefwoorden te koppelen aan pagina’s die relevante gegevens bevatten.

Om SEO te begrijpen, moet u datamining begrijpen. SEO-copywriting neemt dit fundamentele principe van datamining en past het toe op het gebruik van trefwoorden en inhoud, en vormt een directe link tussen belangrijke gegevenspaden en een definitieve conclusie. In dit geval is de conclusie om te identificeren welke zoekwoorden nuttig zijn en deze op zo’n manier in uw webinhoud op te nemen dat ze zowel de algoritmen van de zoekmachines als uw menselijke bezoekers aantrekken, terwijl u die zoekwoorden negeert die weinig of geen waarde.

In het tweede deel bekijken we hoe speltheorie een sleutelrol speelt in zowel wiskundige analyse als de toepassing ervan in copywriting. Met de explosie van sociale netwerken en het toenemende belang ervan voor bedrijven, zullen we kijken naar hoe de cijfers echt kloppen.

Bron: Derryck Strachan