De afgelopen twee maanden heeft de hele SEO-gemeenschap het gehad over de laatste uitbraak van de COVID-19-pandemie en de impact ervan op organisch verkeer en prestaties. Het is gebleken dat er een aanzienlijke dip is geweest in de organische prestaties van websites in verschillende branches. En tegelijkertijd zijn er ook veel verticals waar een opmerkelijke stijging van organisch verkeer wordt waargenomen. Er zijn verschillende nieuwe Search Engines Results Page (SERP)-functies die je kunt zien verschijnen op verschillende zoekmachines, zoals Google.

Met de toenemende nervositeit en onzekerheden in de economie als gevolg van de COVID-19, zijn er ingrijpende effecten geweest op verschillende bedrijven en industrieën. Veel experts uit de sector verklaarden dat er van 12 tot 16 maart 2020 significante veranderingen waren in het organische verkeer en de inkomsten.

Een van de interessante ontwikkelingen van de pandemie is dat de resultatenpagina van Google is begonnen met het stimuleren van veel nieuwe panels met betrekking tot ‘coronavirus’. Deze panelen bieden gebruikers informatie en gegevens met betrekking tot de ziekte. De inhoud is over het algemeen afkomstig van de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Center for Disease Control, en vele andere lokale overheidsinstanties.

Google is ook begonnen met het weergeven van een ‘SOS Alert’-paneel om de noodtoestand over de hele wereld aan te geven. Dit is een van de meest effectieve manieren om de COVID-19-noodsituatie online aan te pakken en een gevoel van urgentie bij de gebruikers te creëren. Een andere interessante SERP-functie is dat wanneer een gebruiker zoekt naar iets dat verband houdt met ‘coronavirus’, de veiligheidstips die tijdens deze crisis moeten worden opgevolgd, worden weergegeven op Google. Deze tips tonen een video die de zoekers instrueert over hoe ze hun handen goed moeten wassen of hoe ze ze moeten ontsmetten, samen met andere tips van de WHO-website.

Daarnaast wordt ook een ‘Getroffen gebied’-paneel weergegeven, dat de gebieden die zijn getroffen door deze pandemie op een wereldkaart toont. Je kunt op deze kaart gemakkelijk zien hoe de pandemie zich over de wereld verspreidt en hoe groot de dichtheid ervan is in verschillende regio’s van de wereld.

Bovendien toont Google, voordat andere organische resultaten met betrekking tot de zoekopdracht worden weergegeven, ook een ‘symptomen’-paneel waar men snel de veelvoorkomende symptomen van COVID-19 kan bekijken. Deze lijst met symptomen is ook afkomstig van de WHO-website.

Hoe zal het coronavirus de trends op lange termijn beïnvloeden?

COVID-19 wordt genoemd als een van de grootste trends in de zoekgeschiedenis van Google. Mensen zijn niet alleen op zoek naar informatie met betrekking tot het coronavirus, maar ook nationale leiders zoals Narendra Modi en Donald Trump kijken naar de informatie met betrekking tot de aandelenmarkt.

Long-tail zoekwoorden zijn ook steeds belangrijker geworden. Bijvoorbeeld Pandemie versus epidemie, zijn er testcentra in mijn omgeving, beste films/series om in quarantaine te kijken, is er een winkel open, en nog veel meer!

Dergelijke soorten zoekopdrachten kunnen de marketeers onder grote druk zetten, aangezien men voorzichtig en bedachtzaam moet zijn bij het vinden van het juiste zoekwoord en het creëren van een juiste en effectieve strategie.

Het is ook mogelijk dat zoekopdrachten met betrekking tot COVID-19 nog lang zouden voortduren, samen met combinatiezoekopdrachten zoals toekomstig bankieren, hoe zal reizen heropend worden, toekomst van scholen na COVID-19 en nog veel meer!

Hoe moeten bedrijven en SEO’s op dit moment reageren?

Omdat het aantal mensen dat thuis werkt meer dan ooit is toegenomen, is dagelijks woon-werkverkeer niet langer een noodzaak. Bedrijven en SEO’s hebben nu ook meer tijd om hun digitale marketingstrategieën te formuleren en uit te voeren. Of het nu gaat om het creëren van content voor een ontsmettingsmiddel en maskermerk of een SEO-marketingplan voor een wereldwijd mediabureau, er is genoeg tijd om digitale marketingstrategieën te plannen en te ontwikkelen.

Volgens verschillende experts moeten bedrijven en websites voorop blijven lopen en verschillende ideeën en technieken toepassen om de website zowel up-to-date als geoptimaliseerd te houden.

Aangezien het niveau van concurrentie na deze pandemie naar verwachting zal toenemen, is het het juiste moment voor bedrijven om samen te werken met de beste digitale marketingbureaus in India, zoals Arm Worldwide, om voorbereid te zijn met hun digitale marketingstrategieën om zakelijke websites hoger te rangschikken dan de concurrenten.

Bron: Erric Ravi