In deel 1 en 2 van 3 hebben we onderzocht hoe specialiseren als copywriter kan betekenen dat u zich onderscheidt van de concurrentie, uw bedrijf (en loon) vergroot en meer van het werk doet dat u het liefste doet. In deel 3 van 3 onderzoeken we verschillende manieren waarop je je als copywriter kunt specialiseren.

DRIE VERSCHILLENDE MANIEREN OM ALS COPYWRITER TE SPECIALISEREN

Laten we nog eens kijken naar het citaat van Steve Slaunwhite (http://www.steveslaunwhite.com en http://www.forcopywritersonly.com):

“Wees een specialist. Specialisten doen het beter dan generalisten. Ze trekken gemakkelijker meer klanten aan, hebben minder concurrentie en kunnen meer vragen. U kunt zich specialiseren per branche (bijv. software, reizen), via media (direct mail, whitepapers) of zelfs door aan wie uw klanten verkopen (bijvoorbeeld investeerders, ouders, ondernemers).”

U zult merken dat Steve drie verschillende manieren noemde om uw copywriting-bedrijf te specialiseren: per branche, per
media, door aan wie uw klanten verkopen. Laten we naar elk kijken.

GESPECIALISEERD PER INDUSTRIE

Specialisatie per branche betekent uiteraard gericht zijn op specifieke soorten bedrijven. Maar op welke branches moet je je richten? Als je terugdenkt aan deel 2 van 3, vertelde Amy Sorkin Kurland, copywriter en eigenaar van Amy’s Words (http://www.amyswords.com), ons:

“Bij het starten van uw bedrijf moet de vraag niet zijn ‘wie gaat mij inhuren’, maar ‘voor wie wil ik werken?’ Welke bedrijfstakken spreken u aan? Welke betaalt het meest?”

Als u zich richt op bedrijfstakken waarvoor u graag zou willen werken, die u aanspreken en die het meeste betalen, zult u waarschijnlijk merken dat het copywriting dat u uiteindelijk doet veel leuker is, en dat u op zijn beurt een beter product zult produceren . Met andere woorden, als u zich richt op de sectoren die u het beste van dienst zijn, betekent dit dat u hen het beste van dienst bent.

GESPECIALISEERD DOOR MEDIA

Gespecialiseerd door media is wat Anne Pepper van Pepper Writing Company (http://www.pepperwriting.com) heeft gedaan in haar eigen copywriting-bedrijf. Anne is gespecialiseerd in schrijven voor het web en multimedia. Andere copywriters kunnen gespecialiseerd zijn in het schrijven van direct response- of reclameteksten.

Nogmaals, kies uw mediaspecialiteit op basis van de wens om te werken voor de soorten bedrijven die u uiteindelijk zullen aannemen, interesse in de media in kwestie en hoe goed het betaalt (ga hier voor een algemene richtlijn voor betalingstarieven: http ://www.writers.ca/whattopay.htm).

En vergeet niet dat als uw klanten het werk dat u doet in uw gespecialiseerde mediagebied leuk vinden, ze u ook voor andere mediagebieden willen inhuren.

GESPECIALISEERD DOOR AAN WIE UW KLANTEN VERKOPEN

Specialiseren door aan wie uw klanten verkopen lijkt misschien op specialiseren per branche, en dat is het ook. Maar in dit geval, in plaats van een bedrijfstak te selecteren op basis van de bedrijfstak zelf, selecteert u een bedrijfstak op basis van aan wie die bedrijfstak verkoopt.

Als ouder zijn bijvoorbeeld van groot belang voor u is, kunt u zich richten op fabrikanten van kinderverzorgingsproducten. Uw interesse in de kopie zou groot zijn, evenals uw wens om voor dergelijke fabrikanten te werken. En als het loon goed is, heb je weer een leuke match gevonden.

SPECIALISEER EN MAAK DE WERELD EEN BETERE PLAATS

Uiteindelijk, als je je specialiseert op basis van wat je interesseert, voor wie je wilt werken en waar je goed voor je inspanningen wordt betaald, zul je een gelukkiger, betere en rijkere tekstschrijver zijn — en als je het mij vraagt, heeft de wereld daar meer van nodig.

Copyright (c) Grant Pasay 2005. Alle rechten voorbehouden.

Je mag dit artikel in zijn geheel (inclusief auteursbio/links) doorsturen naar wie je maar wilt.

Bron: Grant Pasay