Als iedereen bezuinigt, wat moet je dan doen, stoppen met adverteren?

Als je een nieuw product hebt en je stopt met adverteren, zul je het waarschijnlijk voor altijd doden. Raar maar waar. Studies over de laatste zes recessies hebben aangetoond dat de bedrijven die op hetzelfde niveau bleven adverteren, een grotere winstgroei realiseerden dan de bedrijven die bezuinigden.

Een voorbeeld hiervan is te zien tijdens de recessiejaren 1974-75. Bedrijven die doorgaan met uitgeven hun normale budget voor reclame in die tijd behaalde 50% meer omzet dan bedrijven die in 1974 bezuinigden. In 1977 was hun omzet meer dan verdubbeld ten opzichte van de pre-recessiecijfers, terwijl de omzet van de bedrijven die bezuinigden nauwelijks met de helft was gestegen.

Er was een Morril uitgevoerde enquĂȘte waaruit duidelijk bleek dat het marktaandeel toenam in de slechte tijden waarin de reclame werd voortgezet. Het op de markt brengen van uw product moet altijd worden ingeprijsd als onderdeel van de productiekosten en mag nooit op dezelfde manier worden bezuinigd als op enig ander essentieel onderdeel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbood de Britse regering het op de markt brengen van margarine onder merknamen. Unilever bleef echter reclame maken voor een van hun merken, ook al was het niet beschikbaar voor consumenten om te kopen. Toen de oorlog voorbij was en merken weer in de schappen mochten, raad eens welk merk de bestseller was? Je raadt het al, Unilever.

Prijs oorlogen.

Als de tijden moeilijk zijn en de concurrentie hevig is, duiken overal prijzenoorlogen op. Gaat de consument altijd voor de laagste prijs? Niet altijd. Vaak bepalen wij als consument de kwaliteit aan de hand van de prijs. Hoe duurder het artikel, hoe hoger de kwaliteit wordt geacht te zijn. Toen de Franse regering de oorzaken van de inflatie probeerde te achterhalen, sneden ze duizenden kazen doormidden en verkochten ze. De helft van de kazen was duurder geprijsd dan de andere helft. De duurdere kazen werden sneller verkocht dan de lager geprijsde kazen. Consumenten beoordelen de kwaliteit van een product vaak op de prijs.

Laat je dus niet ontmoedigen door alle kommer en kwel om je heen.

Alleen maar blijf marketing en de consument blijft kopen!

Bron: Anne Pearson