Hoewel copywriting in de eerste plaats feitelijk is, is er geen reden om het droog en oninteressant te zijn. Inderdaad, veel van de beste copywriters zijn ook de meest creatieve. Deze artikelen gaan over creatieve technieken die kunnen worden gebruikt om uw copywriting te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor het publiek, zonder afbreuk te doen aan de feitelijke nauwkeurigheid.

Een van de belangrijkste manieren om meer menselijke interesse en authenticiteit te introduceren in droog, feitelijk schrijven, is het introduceren van menselijke ervaring. U kunt dit op verschillende manieren doen, onder meer met directe citaten en casestudy’s. Zintuiglijke authenticiteit kan ook een belangrijk onderdeel zijn en hier zullen we beginnen door dit idee wat dieper te onderzoeken en na te denken over hoe het op een effectieve en realistische manier in ons schrijven kan worden geïntroduceerd.

Zintuiglijke authenticiteit definiëren

Schrijvers zijn verdeeld over het belang van ervaring. John Gardner merkte op dat: niets is meer beperkend voor de verbeelding dan vasthouden aan wat je weet. Hij suggereert eerder dat schrijvers hun horizon waar mogelijk moeten verbreden – dat nieuwe ervaringen en perspectieven hun schrijven frisheid en authenticiteit zullen brengen.

John Braine stelt echter:

“Waaraan vast moet worden gehouden, wat ik niet vaak genoeg kan herhalen, is het feit dat wat niet uit ervaring is geschreven waardeloos is. Je moet nooit schrijven wat je niet weet. Gebruik niet het unieke materiaal dat je in je bezit is een soort zelfmoord.”

Voor andere schrijvers ligt de waarde van persoonlijke ervaring in de manier waarop het ‘resoneert’ met hun lezers. Beschouw het volgende uittreksel uit Nick Hornby’s: Zeer betrouwbaar:

“De vrouw die we zijn gaan zien, heet Marie LaSalle; ze heeft een paar soloplaten uitgebracht op een onafhankelijk label en heeft ooit een van haar nummers laten coveren door Nancy Griffith. Dick zegt dat ze hier nu woont; hij heeft ergens gelezen dat ze vindt dat Engeland meer openstaat voor het soort muziek dat ze maakt, wat vermoedelijk betekent dat we vrolijk onverschillig zijn in plaats van actief vijandig.Er zijn hier veel vrijgezelle ik – niet vrijgezel zoals in ongetrouwd, maar vrijgezel zoals in geen vrienden. In dit soort gezelschap vormen wij drieën – ik somber en monosyllabisch, Dick zenuwachtig en verlegen, Barry bezorgd zelfcensuur – een wild en massaal kantooruitje.”

Dit stuk werkt omdat lezers zich op een vrij diep niveau identificeren met de onderliggende onzekerheden van de hoofdpersonen. Hornby gebruikt deze gemeenschappelijkheid heel bewust in zijn werk: “Ik ken de delen van mij die bij andere mensen horen en ik hak alles weg dat niet gaat resoneren.”

Evenzo kun je bij non-fictie schrijven je eigen ervaring gebruiken om een ​​gedeelde ‘band’ met de lezer te creëren. Persoonlijke ervaring kan dus worden gebruikt als een sterke basis voor een persoonlijk ervaringsartikel, of gewoon een startpunt voor een zakelijk rapport, artikel of boek, of zelfs een reclame-idee.

In Heb medelijden met de natieZo vormen de hoog aangeschreven en gedetailleerde geschiedenis van journalist Robert Fisk van het Israëlisch-Palestijnse conflict, de eigen ervaringen van de auteur met het leven in de regio en zijn indrukken tijdens het interviewen van bronnen een cruciaal element in het verhaal:

“Het sneeuwde in Litewska Street; geen grote, zware vlokken maar kleine, harde, verblindende druppeltjes, bijna natte sneeuw, die de saaie voorstedelijke weg zegenden met een soort grijze mist. We parkeerden onze auto op het trottoir naast een kleine, kale boom De takken glinsterden van de rijp. De weinige mensen op straat zaten ineengedoken in hun vacht. De winter had Polen woester aangevallen dan normaal.’

Hier is een heel ander voorbeeld, deze keer van Meer! Tijdschrift, en het onderzoeken van de persoonlijke ervaring van een lezer (merk op dat de meeste van dergelijke artikelen zijn geschreven door een staf of freelance journalist, in plaats van door de werkelijke persoon).

“Tot mijn 21e had ik geen idee dat ik een probleem had. Ik zat in mijn laatste jaar aan de Sussex University en studeerde aardrijkskunde en het ging geweldig. En toen ging ik op de date from hell. Ik had Ben ontmoet in de studentenbar en hij had me mee uit gevraagd voor een Chinese maaltijd. Geen probleem daar zou je denken…’

Ik ben allergisch voor daten, Sarah Quinnell, zoals verteld aan Sarah Bladen.

PROBEER DIT: Kies willekeurig twee of drie verschillende tijdschriften. Doorloop ze allemaal en identificeer de ‘persoonlijke ervaring’-verhalen. Deze kunnen autobiografisch zijn of, vaker, biografisch. Beschrijft de auteur een ongebruikelijke of belangrijke gebeurtenis? Beschrijven ze een alledaagse gebeurtenis die een onverwachte wending nam? Beschrijven ze een alledaagse ervaring vanuit een nieuw perspectief?

Zo zijn de vrouwenbladen en zondagbijlagen op tabloid dol op levensechte verhalen over ‘overwonnen tegenslagen’, terwijl de zondagbijlagen op broadsheet er de voorkeur aan geven real-life verslagen te zien die verband houden met actuele thema’s – bijvoorbeeld een verslag van het dagelijks leven in een oorlog zone, of van het leven met een psychische aandoening.

Dergelijke artikelen bieden uitstekende PR-mogelijkheden voor bedrijven die de mogelijkheden kunnen zien. zo regelde een gezondheids- en fitnesscentrum dat een reeks fitnessartikelen schreef voor de vrouwenpagina van hun plaatselijke krant. De krant was blij met de deal, want ze kregen gratis artikelen geschreven door experts, en het gezondheids- en fitnesscentrum kreeg wat gratis publiciteit. Ze werden slechts indirect genoemd in de artikelen, met dank aan de foto’s en een vermelding aan het einde van elk stuk, maar de artikelen stelden hun personeel in staat om zich als experts in hun vakgebied te vestigen en bekendheid op te bouwen voor het centrum in de omgeving.

In artikel 2 leren we meer over zintuiglijke authenticiteit.

Bron: Linda Pollitt