Typografie, of de manier waarop tekst op een website eruitziet, is een cruciaal onderdeel van het ontwerp van een website. Veel te veel ontwerpers negeren de typografie en creëren tekst die voor bezoekers moeilijk tot onmogelijk te lezen is. Als u op zoek bent naar gemakkelijke en snelle manieren om de typografie van uw website te verbeteren, gebruik dan de volgende tips.

Verhoog het contrast van de tekst

Het komt maar al te vaak voor dat lichtgrijze tekst op een witte achtergrond wordt gebruikt of donkere tekst op een donkere achtergrond. Dit maakt het veel moeilijker om te lezen, ook al ziet het er geweldig uit. Verhoog in plaats daarvan het contrast tussen de tekst en de achtergrond. Hierdoor springt het er meer uit, waardoor het voor iedereen gemakkelijker te lezen is.

Corrigeer de afstand tussen woorden en lijnen

Koppen zouden een kleinere letterafstand en woordafstand moeten hebben, zij het met een kleine hoeveelheid. Dit helpt voorkomen dat de letters uit elkaar worden gedrukt door de hoeveelheid witruimte rond de kop. In tekst kunnen woorden en letters iets verder uit elkaar worden geplaatst, waardoor het gemakkelijker te lezen is. Lijnen moeten ook op de juiste manier worden verdeeld. Te dicht bij elkaar maakt de tekst onleesbaar en te ver uit elkaar zorgt voor te veel witruimte.

Kies de juiste lijnlengte

De lengte van een regel kan het lezen van de tekst gemakkelijker of moeilijker maken. Als het te lang of te kort is, zullen de meeste mensen het niet lezen. Houd in plaats daarvan de regellengte op ongeveer 60 tot 65 tekens. Zorg ervoor dat de regellengte consistent is in de hele tekst, met uitzondering van aanhalingstekens die inspringen uit de tekst.

Houd stijlen echt

Het vervalsen van cursief, vetgedrukte woorden en meer zullen uiteindelijk de stroom van de tekst verstoren en problemen met de leesbaarheid veroorzaken. Houd in plaats daarvan de gebruikte stijlen echt en, als dit niet mogelijk is, leg dan de nadruk op alternatieve manieren in plaats van te proberen ze te vervalsen. Gebruik bijvoorbeeld kleur in plaats van cursief of vet, in plaats van het lettertype te veranderen of het woord schuin te zetten om het cursief te laten lijken.

Breek woorden tussen regels op de juiste manier

Als een woord niet binnen de gekozen regellengte past, zorg er dan voor dat het goed wordt gesplitst. Sla het woord niet gewoon over en zet het op de volgende regel, want hierdoor blijft er witruimte over in het midden van de tekst, wat kan afleiden en het moeilijker maakt om te lezen. Gebruik in plaats daarvan een koppelteken om het woord in tweeën te splitsen, waarbij de eerste helft aan het einde van de regel wordt geplaatst en de tweede helft aan het begin van de volgende. Hierdoor blijft de lengte van de tekstregel gelijk, waardoor deze er beter en gemakkelijker leesbaar uitziet.

Gebruik een minimaal aantal lettertypen

Beperk het aantal lettertypen in de tekst tot een minimum. Het ziet er misschien geweldig uit om één lettertype voor de kop te hebben en een ander lettertype dat gemakkelijker te lezen is voor de hoofdtekst, maar er mogen niet veel verschillende lettertypen in de tekst worden gebruikt. Elke alinea mag geen ander lettertype hebben en woorden of zinsdelen kunnen worden benadrukt zonder dat het lettertype hoeft te worden gewijzigd. Laat de tekst zelf als een enkel lettertype, dit maakt het voor bezoekers gemakkelijker om te lezen en geeft een schonere indruk aan de kijkers.

Kies voor standaardlettertypen

Standaardlettertypen zijn een veel betere optie, omdat ze meer vertrouwd zijn voor bezoekers en gemakkelijker te lezen zijn. Het lettertype zal waarschijnlijk in grootte worden aangepast voor de koppen, tekst, subkoppen en meer, dus zorg ervoor dat de tekst gemakkelijk te lezen is, ongeacht de grootte. Houd er ook rekening mee dat lettertypen kleiner worden bekeken op smartphones en tablets dan op computers, dus kies een lettertype dat nog steeds gemakkelijk te lezen is wanneer ze op deze apparaten worden bekeken. Mooie lettertypen zien er misschien geweldig uit, maar ze zullen heel moeilijk te lezen zijn als ze klein zijn.

Vermijd alle hoofdletters

Alle hoofdletters gebruiken is geen manier om iemands aandacht te trekken. Het is vergelijkbaar met schreeuwen door de computer. Vermijd het gebruik van hoofdletters, zelfs niet om een ​​punt te benadrukken. Het is veel beter om de nadruk te leggen door cursief te gebruiken of door specifieke woorden vet te maken in plaats van alleen hoofdletters te gebruiken en het lijkt alsof de schrijver naar de lezers schreeuwt.

Hoewel de inhoud van de tekst op uw website cruciaal is, maakt de inhoud helemaal niet uit als deze onleesbaar is. Het maakt niet uit hoe lang je hebt besteed aan het maken van de perfecte inhoud als bezoekers het moeilijk vinden om te lezen en de website te verlaten voordat ze door de eerste alinea zijn gekomen. Zorg ervoor dat uw bezoekers de inhoud die u maakt, kunnen lezen en de informatie krijgen die u wilt dat ze hebben. Houd het simpel, want dit is de beste manier om de leesbaarheid te verbeteren en ervoor te zorgen dat kijkers lang genoeg blijven om de inhoud te lezen. Gebruik deze tips vandaag nog om de typografie op uw website snel en eenvoudig te verbeteren.

Bron: Guillaume Dornier