Houd je van woorden? Heb je een constante honger naar hoe en waarom woorden werken? Ben jij het soort persoon dat tv-advertenties kijkt, webpagina’s leest of een advertentie in een glossy magazine ziet en denkt: ‘Ik zou graag op mijn dagelijkse baan opzeggen en in plaats daarvan zulke dingen schrijven voor de kost’.

Wat dacht je ervan om freelance copywriting eens te proberen? (Nee, geen ‘copyright’, dat gaat allemaal over het beschermen van ideeën, het registreren van handelsmerken, enz.) Copywriting is een veel creatievere baan waarmee je:

 • Thuiswerken
 • Elke dag iets anders doen
 • Geniet van een onbeperkt inkomen
 • WEES JE EIGEN BAAS

Dus wat doet een freelance copywriter precies?

Veel van de marketingteksten die u ziet, zijn niet geschreven door het bedrijf dat het product of de dienst promoot, maar door een professionele freelance copywriter die onafhankelijk werkt.

Als drukbezette en goedbetaalde freelance copywriter zou je overtuigende woorden kunnen schrijven voor:

 • Advertenties
 • Website pagina’s
 • Blogs (‘internetdagboeken’)
 • Lidwoord
 • persberichten
 • E-mailmarketingcampagnes (e-mails die een product of dienst promoten, of gewoon mensen informeren)
 • Gedrukt marketingmateriaal (brochures, folders, flyers en verkoopbrieven)
 • TV- en radiocommercials

Wat leer je hier:

Dit artikel met instructies leidt u op een vriendelijke manier door een stapsgewijs proces dat in gewoon Engels uitlegt: hoe u moet trainen om freelance tekstschrijver te worden, hoe u moet werken, waar het werk is, hoeveel u moet vragen en hoe u dat kunt krijgen. betaald. Het geheim om te weten wanneer je je dagelijkse baan volledig moet opgeven en die spannende sprong naar een fulltime freelance copywriting-carrière moet maken, zal je ook worden onthuld!

Stap 1: Train Up

1. Je hebt geen ervaring of diploma’s van een reclamebureau nodig, maar het volgen van een cursus copywriting bespaart je jaren van vallen en opstaan. Je krijgt ook voorbeelden van je schrijven (je cursusopdrachten), die onderdeel kunnen worden van je ontwikkelende portfolio.

2. Bestudeer die tv-advertenties waar je van houdt beter en begin met het lezen van marketingmateriaal met een laserfocus. Bekijk op posters, advertenties in tijdschriften, websites en blogs de kop, de openingszin, de tussenkopjes, hoe de pagina eindigt en probeer vervolgens de lezer iets te laten doen, op een bepaalde manier te handelen (de ‘call-to-action ‘).

Door jezelf onder te dompelen in je vak, begin je patronen en formules te zien. Dit zijn de verschillende beproefde copywriting-technieken die professionals gebruiken.

Stap 2: Zet uw bedrijf op

1. Bepaal waar je gaat werken – Thuis of vanuit een gehuurd kantoor? Wat u ook kiest, zorg ervoor dat u daar zonder lawaai of onderbrekingen kunt werken. Ook heb je een internetverbinding nodig en voldoende ruimte voor je bureau, archiefkast, etc.

2. Plaats de dingen die je nodig hebt – Een telefoon, een computer met internetverbinding, een printer, een thesaurus en een goed woordenboek zijn de essentiële dingen.

3. Leer hoe u eenvoudige zakelijke rekeningen kunt bijhouden (een wettelijke vereiste) – Voor wie wil als zelfstandige, biedt Job Centre Plus in het VK vaak eendaagse boekhoudworkshops. Waarom ga je niet eens langs om te kijken wanneer de volgende is?

4. Maak een businessplan – Om uw bedrijf richting te geven, werk altijd aan een strategie. Het opstellen van een goed businessplan is de beste plaats om te beginnen.

Stap 3: Bouw uw portfolio

Wees bereid om een ​​tijdje gratis te werken, om een ​​sterk portfolio van werk op te bouwen. Onthoud dat je bij elk project dat je voltooit ook schrijfvaardigheid ontwikkelt.

Probeer in je portfolio een paar voorbeelden te hebben van folders, webpagina’s, artikelen, blogposts, persberichten, enz. Dan kun je geld gaan verdienen met je vaardigheden.

Stap 4: Bepaal uw tarieven

Wees altijd duidelijk over uw vergoedingen. Stel een uurtarief in. Naarmate u meer ervaring krijgt, kunt u uw tarieven verhogen.

Stap 5: Zoek betaald werk

1. Vertel uw familie, vrienden en buren over uw nieuwe bedrijf. Hoe meer mensen het weten, hoe beter. Vroeg of laat zal iemand zeggen: ‘Eigenlijk zou ik wel een flyer kunnen gebruiken voor mijn autowasbedrijf’.

2. Maak een profiel aan op freelance uitwisselingswebsites, zoals Elance, Guru en People Per Hour.com. (Bedrijven die op zoek zijn naar freelance copywriters plaatsen betaalde schrijfopdrachten op deze sites). Leer hoe u de sites gebruikt en begin met bieden op vacatures.

3. Lanceer je eigen website. Potentiële klanten kunnen daar meer over u te weten komen. Ze kunnen door uw geüploade portfolio bladeren. En via je contactformulier kunnen ze contact met je opnemen over een betaald project.

Stap 6: Zorg ervoor dat u betaald wordt

Voordat je begint met het schrijven van een betaald project, laat je de klant een klantovereenkomst invullen en ondertekenen waarin duidelijk staat dat hij de opdracht geeft, wat de functie-eisen zijn en de overeengekomen vergoeding. Leg alles ALTIJD schriftelijk vast. Vraag ook vooraf een aanbetaling. Meestal is dit 25% tot 50% van het volledige tarief.

Stap 7: Word een fulltime freelance copywriter

Geef je dagelijkse baan niet helemaal op en ga fulltime als freelance copywriter totdat je minimaal 6 maanden leefgeld op de bank hebt staan. Dan, met uw financiële buffer op zijn plaats, een klantenbestand dat met de week groeit en de vastberadenheid om elke dag op te staan ​​vastbesloten om een ​​betaalde baan als copywriter te vinden, zult u eindelijk voor altijd vaarwel zeggen tegen de ratrace!

Jullie zijn er klaar voor

Je weet nu hoe je jezelf moet opzetten, verhandelen, beschermen en vooruitgang boeken als freelance copywriter. Je weet ook wanneer je de sprong moet maken van parttime naar fulltime freelance copywriting, zonder je zorgen te maken over hoe je de rekeningen gaat betalen, eten, de tv-licentie betalen, enz.

Succes!

Bron: Lee Enefer