Wist je dat een van de gemakkelijkste dingen om te doen als het gaat om webdesign, het maken van slecht ontworpen websites? Helaas zijn er vanaf het moment dat websites in de mode zijn tot nu, nog steeds webdesigners die zich hieraan schuldig maken. De situatie wordt nog verbluffender gezien de vooruitgang die webdesign heeft geboekt op het gebied van technologie, kennis en vaardigheden; deze slechte eigenschappen zouden inmiddels geëlimineerd moeten zijn. Enkele veelvoorkomende kenmerken van slecht webdesign zijn:

  1. Slecht kleurenschema. Kleuren zouden het esthetische aspect van de website moeten versterken, maar dit is niet altijd het geval. Sommige websites maken de fout om lichte kleuren als tekst te gebruiken, felle kleuren als achtergrond en een lust voor het oog door een mix van kleuren zoals geel en roze met violet als achtergrond.

  2. Het laden kost tijd. Dit is een probleem bij het erg kleurrijk maken van een website en met veel speciale effecten, waardoor gebruikers gefrustreerd raken omdat het laden meestal langzamer gaat. Zo wordt schoonheid en interessante informatie op de site totaal vergeten, omdat de meeste internetgebruikers niet het geduld hebben om te wachten op het laden van de pagina.

  3. Standaardpagina past niet op computerscherm. Zelfs als de gebruiker een 32-inch LCD-scherm gebruikt, moet de invoerpagina van de bezochte site nog steeds naar beneden of opzij worden gescrolld om andere delen van de hele pagina te bekijken. En dit is niet goed, omdat gebruikers het hele ding ronduit willen. Ze zijn op zoek naar informatie, niet naar bonussen en punten in een videogame.

  4. Rommelige regeling. Tot nu toe zie je webpagina’s waar verschillende belangrijke tabbladen niet op elkaar zijn afgestemd. Ze zijn in plaats daarvan in verschillende delen van de pagina gepleisterd. Als gevolg hiervan zullen gebruikers moeite hebben om de benodigde knop te vinden om te klikken, omdat de knoppen verspreid zijn.

  5. Tekst die moeilijk te lezen is. Niet alleen gebruikt de webdesigner opvallende kleuren voor het lettertype, ook de grootte is een probleem. Als uw website bijvoorbeeld is gericht op senioren, hoe kunt u dan verwachten dat ze de tekst lezen als deze, zelfs als ze hun visie verbeteren, nog steeds onleesbaar is vanwege de grootte?

  6. Veel rommel op de voorpagina. Zijn tellers echt belangrijk? Moet u onderscheidingen uitlichten in plaats van inhoud? Moet u uw profiel op de instappagina vóór de transactiepagina uitzenden? Dit zijn slechts enkele veelvoorkomende fouten met betrekking tot het laden van de voorpagina en slechte eigenschappen van een webpagina-ontwerp.

  7. Meer frames dan de pagina aankan. Door de vooruitgang in webdesigntechnologie zijn meerdere frames niet langer actueel. Ja, het heeft nog steeds enig nut, maar niet zozeer dat het teveel frames op de website laadt.

Inderdaad, alleen omdat de pagina kleurrijk is of veel interessante artikelen bevat, is het al een attractie voor gebruikers om massaal naar uw website te komen en trouw te blijven. Bovenstaande ideeën suggereren dat een goed webdesign niet uitsluitend om smaak en voorkeur gaat, maar ook om functionaliteit en navigatie.

Bron: Maria Marilyn Madrid