Als je denkt dat PR dood is, mis je veel kansen voor merkzichtbaarheid die PR in dit digitale tijdperk met zich meebrengt. Natuurlijk zijn de tijden veranderd. De oude tactieken van traditionele public relations die tot uiting komen in de coördinatie van strategische evenementen, crisiscommunicatie, reputatiebeheer, beurzen, sponsormogelijkheden, outreach, verspreiding van persberichten en gebruikmaking van traditionele media (radio, tv, kranten) — hebben nu geleid tot weg naar meer digitale benaderingen.

De strategieën die van toepassing zijn op zowel oude als digitale PR komen samen op het punt waar verbindingen worden aangelegd en beheerd. Digitale PR heeft echter de extra voordelen van zoekmachineoptimalisatie en linkbuilding op internet, terwijl het ook meetbare en tastbare resultaten en inzichten oplevert en gemakkelijk deelbare inhoud produceert.

Waarom moet online PR worden geïntegreerd met SEO?

SEO en PR werken op meer dan één manier samen. Ten eerste kan het creëren van inhoud van topkwaliteit u backlinks naar uw site opleveren. Hoe meer media-aandacht uw merk krijgt, hoe meer links terug naar uw site u krijgt. Ten slotte kunt u met een uitstekend PR-proces betere connecties opbouwen met influencers in uw branche, waardoor u meer links krijgt van blogs en posts op sociale media, wat leidt tot een toename van SEO.

Omdat het domein van online PR meer gespecificeerd is dan dat van traditionele, zal het helpen om de zichtbaarheid van uw merk en uw klantenkring online te vergroten. De integratie tussen SEO en PR wordt echter een stuk sterker wanneer strategisch uitgevoerd.

Hier zijn 6 topmanieren om zoekmachineoptimalisatie te stimuleren met online PR.

1. Verenig uw doelen voor SEO, PR en andere marketinginspanningen

Elk van deze marketingconcepten heeft zijn unieke werkbaarheidsstijlen, maar het doel is hetzelfde. Terwijl SEO gebruikmaakt van digitale kanalen om contact te maken met klanten en meer leads te genereren, is PR sterk afhankelijk van mediarelaties om meer media-aandacht voor het merk te genereren. Uiteindelijk is hun doel om klanten te bereiken – en dat is het onderdeel waar u zich het meest op moet concentreren. Alleen dan kun je de mogelijkheden van de verschillende kanalen benutten.

2. Gebruik gegevens die zijn verkregen uit onderzoek naar zowel SEO als PR om een ​​algemene persona te creëren.

Terwijl SEO afhankelijk is van publieksonderzoek om een ​​merkpersoonlijkheid te creëren, richt PR zich op mediaonderzoek om erachter te komen welk soort publicaties de doelgroep van een merk aanspreken en om verslaggevers te zoeken die onderwerpen behandelen die relevant zijn voor het merk. Door beide resultaten te combineren, ontstaat een sterke, uniforme persona.

3. Coördineer inhoud en trefwoord over alle digitale kanalen om een ​​uniforme merkidentiteit te projecteren.

Al uw social media- en blogposts, e-books, nieuwsbrieven, landingspagina’s, videoadvertenties, mediaberichten en persberichten moeten het imago uitstralen dat uw merk probeert over te brengen.

4. Gebruik uw PR-expertise als gids bij het maken van inhoud.

Met goed onderzoek krijgen PR-experts gegevens over het soort inhoud dat hun publiek consumeerbaar, waardevol en deelbaar zal vinden. Laat deze expertise u begeleiden bij het creëren van hoogwaardige SEO-inhoud. Terwijl SEO-professionals hooggeplaatste inhoud creëren, de meest geschikte trefwoorden opnemen en deze delen via sociale-mediakanalen, moeten PR-experts bezig zijn deze inhoud te pitchen en er zoveel mogelijk aandacht op te vestigen via links van hoge kwaliteit.

5. PR kan gebruikmaken van SEO-zoekwoordstrategie

De trefwoorden die in persberichten worden gebruikt, kunnen journalisten ertoe aanzetten om die gerichte trefwoorden te gebruiken bij het beschrijven van een merk, waardoor de kans groter wordt dat een bedrijf wordt weergegeven bij zoekopdrachten naar die gespecificeerde termen.

PR moet de SEO-zoekwoordstrategie benutten en uitbreiden – trefwoorden en trefwoordzinnen moeten bijvoorbeeld voorkomen in kritische uitspraken, persberichten, media-interviews, FAQ-documenten, bios op sociale media, website-metatitels en -beschrijvingen en website-kopieën.

6. Kom in contact met high-end influencers in uw branche

Influencer-marketing is niet onderhandelbaar bij het integreren van SEO- en PR-inspanningen voor uw site. Door in contact te komen met influencers kunt u hoogwaardige linkbacks krijgen van de media, andere bedrijven en pagina’s met veel verkeer. Door verbindingen tot stand te brengen met deze influencers, vergroot u de kans dat ze uw inhoud met hun publiek delen en zelfs teruglinken naar uw site, waardoor dergelijke inhoud beter zichtbaar, gelinkt en natuurlijk gedeeld wordt.

SEO is een cruciaal aspect van het opbouwen van een duurzame online aanwezigheid, maar het presteert beter wanneer het de krachten bundelt met PR om sterke resultaten te creëren. Een link terug van Forbes bijvoorbeeld, zelfs als het een tekstlink is, weegt zwaarder dan alleen blogopmerkingen. U moet zich dus concentreren op het maken van deelbare inhoud van hoge kwaliteit. Ook wil je dat je content adequaat en proportioneel volgepropt wordt met zoekwoorden toegevoegd aan het feit dat ze relevant moeten zijn voor een doelgroep.

Bron: Stephen E