Copywriting kan een lastig soort schrijven zijn. En als het erop aankomt duidelijk te zijn, hoeft u vanaf het begin niets meer te regelen.

Terwijl je probeert na te denken over de doelmarkten en de branding en de voordelen van wat je probeert te verkopen, moet je je ook zorgen maken over alle overtuigende technieken die je nodig hebt om voorzichtig binnen te vallen en niet eens na te denken over het vergeten van de persoonlijkheid van de ondernemer die je moet uiten!

En dus met al dat ronddwarrelen, is het heel gemakkelijk om een ​​van de vele essentiële ingrediënten in kopiëren te vergeten. Dat essentiële ingrediënt?

Helderheid

Ik herinner me dat ik een video zag over ‘waarom comic sans verboden zou moeten worden’, en Tom Fauls, universitair hoofddocent reclame aan de Boston University College of Communication, zei iets dat perfect aansloot bij copywriting.

En ik citeer:

Een goede typografie zou moeten zijn als een prachtige, heldere kristallen beker die wijn bevat. Veel beter dan een gouden beker met juwelen aan de buitenkant, want het punt van de kristallen beker is dat je de wijn kunt zien die erin zit. Je kunt de kleuren ervan waarderen. Je kunt zien hoe, wanneer je de wijn ronddraait, de textuur van de wijn aan het glas blijft kleven en hoe snel het naar beneden valt, terug in de plas wijn.

Nu denk ik dat hij een fantastisch punt maakt. En het gaat niet alleen om typografie.

Het gaat naar mijn mening over alle copywriting.

Copywriting, op precies dezelfde manier, moet duidelijk zijn. Het moet volledig transparant zijn, zodat de lezer de persoonlijkheid van de schrijver (of de ‘veronderstelde’ schrijver) en de boodschap die hij probeert over te brengen, kan zien. De lezer zou nooit in staat moeten zijn om het schrift te zien – om zo te zeggen.

En daarom is duidelijkheid zo belangrijk. Want zonder duidelijkheid begint uw lezer uw schrijven te zien, in plaats van uw boodschap. En op dat moment schakelen ze uit.

Dus, hoe zorg je voor meer duidelijkheid in je copywriting?

1. Schrijf in kortere zinnen.

Als tekstschrijver zou de algemene regel moeten zijn dat je zinnen vrij kort zijn. Ik bedoel, zeker. Ze kunnen van tijd tot tijd lang zijn en, als u nooit zware zinnen had, zou je lezer vrij snel wegklikken.

Maar zelfs binnen die lange zinnen moet er een gevoel van snelheid zijn. Je lange zinnen moeten korte zinnen zijn, samengevoegd met komma’s. En door dat te doen, haalt u veel meer uit uw schrijven, waardoor uw boodschap duidelijk wordt en uw eigenlijke schrijven minder voor de hand liggend.

2. Gebruik meer spreektaal.

Wees tijdens het schrijven niet bang om een ​​gesprek te voeren! Zolang je alle specifiek jargon dat je lezer misschien niet begrijpt, een beetje gemoedelijk zijn is fantastisch.

De sleutel hier is ‘like’ conversatie, niet conversatie zelf. Ik wil niet dat je een nep-interview maakt met vragen over het specifieke product of de dienst waarover je schrijft. Je moet ook niet beginnen met het schrijven van ‘scripts’ over je aanbod. In plaats daarvan zou u vriendelijke, benaderbare taal moeten gebruiken waar uw lezer naar zal knikken. Probeer te lezen wat je hebt geschreven en probeer het dan hardop te zeggen. Nu, het zou niet precies moeten klinken als iets dat je hardop zou zeggen, maar het zou wel moeten zijn Oke.

Een ander idee is om jezelf daadwerkelijk op te nemen (met een programma als Audacity) en het dan voor jezelf af te spelen. Nadat je jezelf het hardop hebt horen zeggen, kun je inzoomen op die gebieden die een beetje houterig klinken en een beetje leven voor hen nodig hebben.

3. Gooi grammatica in de prullenbak.

Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd. Ik hou van grammatica (een beetje) te veel dan gezond is, dat weet ik zeker), maar als het om copywriting gaat? eh. Het is niet zo geweldig.

Grammatica is fantastisch als je een academisch essay moet schrijven of misschien een juridisch document. Maar copywriting? Nogmaals, niet zo veel.

Je copywriting moet, zoals ik al zei, een beetje pittig zijn en iets waar je overheen kunt bladeren zonder al te hard te hoeven werken. Het moet duidelijk, open en zeer leesbaar zijn, dus zinnen beginnen met ‘en’ of ‘maar’ is prima. Hetzelfde geldt voor het nooit hoeven gebruiken van een puntkomma. Nogmaals, laat je niet gek maken. Grammatica kan op veel manieren voor u werken – waarschijnlijk meer dan u zich realiseert. Maar als je geen fan bent, voel je dan niet verplicht om te controleren of je dat had moeten doen echt eindigde die zin met een voorzetsel.

Uiteindelijk moet je schrijven stromen. Als het de stroom heeft, houd je aandachtsspanne. En wat gebeurt er als je de aandacht van anderen hebt? U kunt die allerbelangrijkste boodschap over uw allerbelangrijkste product of dienst doorgeven.

Dus, nu begrijp je het belang van duidelijkheid?

Bron: Matt Dixon