Als Steve Jobs eens gezegd, “Design is niet alleen hoe het eruit ziet, voelt aan. Het ontwerp is hoe het werkt. “functionaliteit en de bruikbaarheid, niet het visuele ontwerp, bepalen het succes of falen van een website. De bezoeker van de pagina is de enige persoon die op zoek is naar informatie over een product of een dienst.

Met een muisklik beslist de bezoeker, het gebruikersgerichte ontwerp is de noodzaak voor succes en winstgericht webdesign.

We zullen ons concentreren op de belangrijkste elementen van webdesign, lateraal denken en resultaatgerichte benaderingen voor effectief webdesign, wat kan leiden tot meer geavanceerde beslissingen, waardoor het proces van het begrijpen van de gepresenteerde informatie wordt vereenvoudigd.

Voordat u de richtlijnen voor effectief webdesign ziet, is het belangrijk om te weten wat gebruikers denken als ze interactie hebben met een website.

Het gedrag van de gebruiker, wanneer hij of zij interactie heeft met een website, is vergelijkbaar met dat van een klant die interactie heeft met een winkel. Bezoekers kijken naar elke pagina, tekst en afbeeldingen. Ze beperken zich tot klikbare links die hun interesse wekken.

De meeste gebruikers zijn bij het bezoeken van een webpagina op zoek naar een specifieke informatie, product of dienst.

 • Gebruikers houden van kwaliteit: Als een webpagina inhoud van hoge kwaliteit biedt, wordt deze aangetast door advertenties en het ontwerp van de webpagina. Men moet niet vergeten dat een mix van een goed ontwerp en hoogwaardige inhoud nodig is om relevant verkeer op de webpagina te genereren.
 • De meeste gebruikers scannen de webpagina: Wanneer een gebruiker een webpagina bezoekt, scannen ze de webpagina voor de informatie die aan hun behoeften voldoet.
 • Webgebruikers zijn ongeduldig en ze hebben onmiddellijke bevrediging: Als de inhoud op de webpagina niet goed is gestructureerd en als de bezoeker niet binnen de eerste drie seconden de vereiste informatie kan krijgen. Dan neemt de kans toe dat gebruikers de webpagina verlaten.
 • Gebruikers maken niet de beste keuzes: Bezoekers van webpagina’s gaan niet pagina voor pagina om de vereiste informatie te zoeken, maar scannen de webpagina en de link, die aan hun vereisten voldoet, en ze springen ernaar toe.
 • Webgebruikers volgen hun individuele intuïtieve gevoel: De meeste gebruikers scannen de webpagina in plaats van regel voor regel te lezen. Volgens informatiearchitect Steve Krug is dat vooral omdat het de gebruikers niets kan schelen. “Als we iets vinden dat werkt, houden we ons eraan. Het maakt ons niet uit of we begrijpen hoe dingen werken, zolang we ze maar kunnen gebruiken. Als je publiek gaat doen alsof je een complex ontwerp ontwerpt en maak vervolgens een geweldig ontwerp dat gebruikers aan het denken zet.”

Nu we het gedrag van de gebruikers hebben gezien, gaan we vervolgens de principes van webontwerp doornemen

 1. Laat gebruikers niet te veel nadenken: Volgens de eerste wet van bruikbaarheid van Krug moet de webpagina voor zichzelf spreken en antwoorden bevatten op de meeste vragen die gebruikers kunnen krijgen na het doorlopen van de webpagina. Als de navigatie en website-architectuur niet goed zijn ontworpen, zal de gebruiker het moeilijk vinden om te begrijpen hoe het systeem werkt. Een goed doordacht en gestructureerd ontwerp, samen met duidelijke en beknopte inhoud van hoge kwaliteit, leiden de gebruiker naar het gebruik van de diensten of het doen van een aankoop. Een goed geplande structuur vermindert dus de mentale belasting. Zodra dit is bereikt, kan de gebruiker gemakkelijk door de website navigeren.
 2. Gebruik minimale invulformulieren: Probeer in elk project dat is ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van de gebruiker, de gebruikersvereisten minimaal te houden. Nieuwe bezoekers zullen het prettig vinden als ze geen lange formulieren hoeven in te vullen om uw service uit te proberen. Kortom, verwijder alle barrières, een gebruikersregistratie met behulp van een lang formulier is voldoende om het inkomende verkeer te verminderen.
 3. Leid de aandacht van gebruikers af naar uw USP: Een website bevat zowel statische als dynamische inhoud, sommige aspecten van de gebruikersinterface zijn aantrekkelijker dan andere. Aantrekkelijke inhoud, afbeeldingen en video’s moeten worden gebruikt om klanten naar uw USP (uniek verkoopvoorstel).
 4. Streef naar een aantrekkelijke content-rijke interface: Moderne webontwerpers richten zich meer op de visueel aantrekkelijke interface en verwaarlozen de architectuur van de webpagina en inhoud. Een goede mix van ontwerp, lay-out en inhoud zal meer kwaliteitsverkeer naar de webpagina leiden.
 5. Streef naar eenvoud en effectief schrijven: De inhoud van de webpagina moet duidelijk, beknopt en goed gestructureerd zijn. Omdat het de gebruiker helpt om de vereiste informatie gemakkelijk te vinden.
 6. Innoveren maar niet afleiden: Een indrukwekkend webdesign maakt gebruik van innovatie en creativiteit. Gebruik witruimten of negatieve spaties volgens de vereiste. Een witruimte is het gedeelte van de pagina dat leeg is, voornamelijk gebruikt tussen de afbeeldingen en video’s.
 7. Esthetisch aantrekkelijk – doel volgens de niche: Elke branche of elk segment richt zich op specifiek gerichte klanten op basis van factoren zoals leeftijd, geografie en geslacht. Het ontwerp van de webpagina moet expliciet worden ontworpen om de geselecteerde niche te targeten.
 8. Bouw online geloofwaardigheid en vertrouwen op: Tegenwoordig is iedereen aanwezig op sociale platforms, zowel gebruikers als zakelijke ondernemingen. Gebruik uw webpagina om vertrouwen en geloofwaardigheid op sociale platforms op te bouwen. Een getuigenis van de bestaande klanten is een geweldige manier om dit te doen.
 9. Geoptimaliseerde webpagina: De webpagina moet worden geoptimaliseerd om sneller te laden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteitsfactor.
 10. Responsief webdesign: Vanwege de toename van handheld-apparaten en datapenetratie. Mobiele apparaten zijn de belangrijkste bron van verkeer op de website. Webpagina’s moeten op elk apparaat kunnen reageren, ongeacht de schermgrootte.

Bij het ontwerpen van een webpagina moet dus rekening worden gehouden met de behoeften van de gebruiker en het bedrijf. Gebruik deze webdesignprincipes om een ​​esthetisch aantrekkelijke en resultaatgerichte webpagina te krijgen.

Bron: Hariom Sharan